Šta je dezodoracija

Dezodoracija podrazumeva sprovođenje mera kojim se postiže trajno uklanjanje neugodnih, neprijatnih mirisa, nastalih pri dekompenzaciji organskih materijala.

dezodoracija

Postupak dezodoracije

Dezodoracija se sprovodi upotrebom preparata koji u sebi sadrže nepatogene mikroogranizme, uz primenu motornih ili ručnih prskalica aplikacijom na ciljani prostor ili površinu. Na ovaj način neugodni mirisi se uklanjaju na deponijama krutog otpada, u prostorijama za preradu hrane, klanice, ribarnice, štale, farme, mesara, vozila i prostori namenjeni za otklanjanje komunalnog otpada, septičke jame, ostaci uginulih životinja, stabilizacija aktivnog mulja u separatorima otpadnih voda. Tretman dezodoracije sprovodi se i kod kompostiranja organskog materijala nastalog u preradi voćnih sokova (otpatci), kao i u različitim prilikama biljne (organske) fermentacije. Pored primarno ugostiteljskih objekata, sistema za proizvodnju hrane i prostora za skladištenje odpada, ova metoda uspešno se primenjuje i u stambenim zgradama, vozilima javnog prevoza, vozilima koja prevoze prehrambene proizvode, kao i otvorenim javnim površinama bilo koje namene.

Vrste dezodoracije

– Dezodoracija deponija, uklanjanje nelagodnih mirisa prilikom razlaganja velikih količina organskog čvrstog otpada
– Dezodoracija otpadnih voda, gde neprijatni mirisi nastaju usled taloženja aktivnog mulja organskog porekla
– Dezodoracija vode za piće, primenom aktivnog uglja uklanjaju se supstance koje mogu uticati na miris, ukus ili boju vode
– Dezodoracija industrijske vode, otpadne vode je potrebno dezodorisati pre puštanja nazad u vodotokove i vodovodne sisteme
– Dezodoracija septičkih jama, neophodno je vršiti neutralizaciju neprijatnih mirisa kod svih objekata koji koriste septičke jame
– Dezodoracija u prehrambenoj industriji, u industrijskim pogonima prerade voća, povrća i mesa, kao i kod kompostiranja organskog otpada
– Dezodoracija vozila, za prevoz otpada, javnog prevoza, kao i vozila za transport prehrambenih proizvoda

Protiv neprijatnih mirisa

Eko Tim stručna lica koriste visokokvalitetne savremene biološke proizvode, koncentrisane tečnosti sa mešavinom iz prirode selektovanih mikroba, koji svojim delovanjem stimulirano utiču na ubrzani prirodni proces biorazgradnje mikroorganizama. Ova metoda razgradnju organskih materijala ubrzava efikasnije od bilo koje druge metode, što dovodi do uklanjanja neugodnih mirisa u relativno kratkom roku. Tretman dezodoracije je u potpunosti ekološki i prilikom i nakon primene sredstava nije ugroženo zdravlje, ni bezbednost, za ljude, kao ni životinje, koje borave u tretiranom području.

FAQ – Najčešća pitanja

 1. Šta je to dezodoracija i zašto je važna?
  • Dezodoracija je postupak koji se koristi za trajno uklanjanje neprijatnih mirisa koji nastaju pri razgradnji organskih materijala. Ovaj proces je važan jer se može primenjivati u različitim okruženjima kako bi se stvorila prijatna i bezbedna sredina.
 2. Kako se sprovodi postupak dezodoracije?
  • Dezodoracija se sprovodi korišćenjem preparata koji sadrže nepatogene mikroorganizme. Ovi preparati se nanose na ciljane površine putem motornih ili ručnih prskalica.
 3. Gde se obično primenjuje dezodoracija?
  • Dezodoracija se primenjuje na različitim mestima, uključujući deponije krutog otpada, objekte za preradu hrane, farme, mesare, vozila za prevoz otpada, septičke jame, i mnoge druge.
 4. Kako dezodoracija pomaže u suzbijanju neprijatnih mirisa?
  • Dezodoracija koristi mikroorganizme za ubrzanu biorazgradnju organskih materijala, što rezultira uklanjanjem neprijatnih mirisa na ekološki bezbedan način.
 5. Da li je postupak dezodoracije siguran za ljude i životinje?
  • Da, tretman dezodoracije je potpuno ekološki bezbedan i ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja, ni tokom ni nakon primene preparata.

Bezbedna dezodorizacija prostora

Naše usluge dezinfekcije i sanitarne zaštite pružaju dodatni element sigurnosti za sprečavanje širenja zaraze. Posedujemo sve potrebne licence kao i rešenje Ministarstva zdravlja broj: 512-01-118/2018-10. Tretman za uspešno otklanjanje neprijatnih mirisa sprovode stručno obučena lica, ekološki bezbedno, po HACCP standardu, u kontrolisanim uslovima, bez opasnosti od neželjenih efekata, ugrožavanja zdravlja ili trovanja, bez negativnog uticaja na životnu sredinu.

Za više informacija o Eko Tim uslugama dezodoracije, dezinfekcije, virucidnog ili antibakterijskog tretmana pozovite naše sanitarno-ekološke inženjere kako bi termin zakazali odmah.