Zaštita od štetočina

Štetočine su organizmi, vrste životinja ili biljaka koje izazivaju različite vrste šteta po životnu sredinu i okruženje čoveka. Na otežano normalno funkcionisanje i život najčešće utiču organizmi koji direktno napadaju izvore proizvodnje biljne hrane, poljoprivredne useve, odnosno životinjskog porekla, stoku i živinu. Česta meta napada su takođe skladišta hrane, kao i sam stambeni, odnosno poslovni prostor, građevinski objekti i kuće. Dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija su neke od osnovnih mera u sprovođenju zaštite od štetočina.

Štetočine u okruženju

Šteta koju nanose može biti ekonomska, odnosno zdravstvena. Insekti i glodari u velikim skladištima hrane mogu izazvati nemerljive gubitke. Pored hrane, u stambenim objektima, podrumima i ostavama, često meta napada mogu biti i elektro instalacije, umetnička dela, odeća. Svakako, zdravlje je na prvom mestu, a štetočine su direktni i indirektni prenosioci raznih zaraznih bolesti, i potrebno je reagovati sa prvim znakovima primećenosti u okruženju.

Životinje štetočine

Osnovna podela životinja štetočina je na – insekti, glodari, gmizavci i ptice. U zavisnosti od vrste štetočina, Eko Tim primenjuje različite tretmane kontrole, suzbijanja i uništavanja štetočina, primenom mera dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije. Bilo da je reč o vašem stambenom prostoru, poslovnom prostoru, dvorištu, bašti, skladištu prehrambenih proizvoda ili robe široke potrošnje, njivi, ambaru, silosu, bilo kakvoj vrsti proizvodnje, na otvorenom ili zatvorenom, naš stručni tim ima adekvatna rešenja za vaše probleme. Poslujemo po evropskim standardima, koristeći ekološka sredstva i poštujući sve propise i standarde, uz potrebne dozvole izdate od nadležnih ministarstava.

Suzbijanje i kontrola štetočina vrši se primenom različitih metoda koje uključuju korišćenje hemijskih sredstava, fizičke i mehaničke metode, kao i biološku kontrolu. Vrsta borbe i proces primene tretmana zavisi od stepena infestacije, vrste štetočina kao i konačnog cilja. Važno je na vreme uočiti i prepoznati problem, kako bi se preduzele odgovarajuće mere zaštite i sprečila veća šteta. Bilo da se radi o glodarima, insektima, gmizavcima ili pticama, Eko Tim sa iskustvom od preko 20 godina svakom problemu pristupa jednako profesionalno, i uz primenu najsavremenijih metoda dolazi do trajno efikasnih rešenja u borbi protiv štetočina.

Upoznajte se detaljno sa grupama i pojedinačnim štetočinama, kako izgledaju, čime se hrane, koliko su štetni za čovekovu okolinu i koji su znakovi njihovog prisustva. Nakon toga predlažemo vam da proces suzbijanja i zaštite prepustite profesionalcima, odnosno da nas kontaktirate, kako bi na najbrži i najefikasniji način rešili problem sa kojim se suočavate.