Iz godine u godinu čini se da ih je sve više. Smrdibube je zaista teško ne primetiti, jer dok lete proizvode nesnosan zvuk, a i miris koji ispuste kada ih ubijete nije ništa prijatniji, zbog čega su u narodu i dobile ovo ime

Ovi insekti dolaze iz reda štitastih stenica, ali smrdibuba vas ne može ujesti, takođe, ne širi zarazu i nije opasna po ljude. Smrdibube su štetne samo za biljke, jer se hrane sokovima iz voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega su uzgajivači posebno “alergični” na njih.

Karakteristike smrdibuba

Veličine su od 120 do 170 mm, a u bojama mogu varirati od svetlo zelene do mrke braon. Ženke su veće od mužjaka. Telo im je u obliku štita, na abdomenu se ističu crne tačkice, a krila koja se nalaze s bočnih strana abdomena prekrivaju ceo trup. Na glavi su visoko pozicionirane petosegmentne antene.

Vrste

Na našim prostorima registrovane su dve vrste: mramorna i etiopska zelena smrdibuba. Mramorna smrdibuba trenutno je brojnija od ove druge vrste.Zovu ih još i smrdljive stenice jer pripadaju porodici stenica, zatim kupinove stenice, smrdljivi martin

Budući da je u pitanju tropska vrsta, mramorna smrdibuba voli toplotu pa je to razlog što je u našim krajevima prisutna upravo tokom leta. Smrdibube ne podnose hladnoću pa traže svaku priliku da se zavuku u vaše tople domove. Početkom jeseni ih najviše ima i kao da čekaju pred našim vratima i prozorima kada ćemo ih otvoriti ne bi li se ušunjali.

Najviše ih ima u u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila.

Najezda smrdibuba?

Razlog da je smrdibuba u Beogradu toliko mnogo u poslednje vreme je što na ovim prostorima nemaju prirodne neprijatelje. Ptice i gušteri se uglavnom hrane njimate je prirodno smanjenje štetne populacije smrdibuba otežano.

Kako spečiti smrdibube da uđu u vaš dom? (Smrdibube zaštita)

Svetlost i toplota privlače ove insekte, pa pokušajte da spoljno svetlo svedete na minimum.

Ove napasti privlači pored svetlosti I toplote vlaga i žuta boja

Stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite od smrdibuba postavljanje komarnika na prozore, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti uspešno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra

Kada ih primetite nemojte ih ubijati već sačekajte da se zaustave na nekom mestu, pokupite ih papirnom maramicom i izbacite ih napolje.

Takođe, savetuje se da ukoliko ih primetite nikako ih ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

Da li su smrdibube opasne po ljude?

Kao što smo već ranije navodili smrdibube nisu otrovne , nisu opasne po ljude, niti je medicinski dokazano da mogu preneti neke viruse alinije poželjno dirati ih rukama bez neke zaštite, jer u samoodbrani ispuštaju smrdljivu supstancu na bazi alkohola koja u dodiru sa očima može izazvati iritacije.

Iako su po ljude bezopasne, smrdibube mogu prenositi viruse na biljke, stoga su po poljoprivredna dobra izuzetno štetne i neophodno je smanjiti njihovu štetnu populaciju.

Da li su smrdibube opasne za kućne ljubimce?

Najviše su pretnja za kućne ljubimce jer, ukoliko se dogodi da pas ili mačka progutaju ovaj insekt, može se iziritirati njihov gastrointestinalni trakt pa će tako doći do otoka jezika, usana, desni, do povraćanja i prekomerne salivacije kod vašeg ljubimca.

Ukoliko pimetite pravu najezdu smrdibuba u vašem domu, dezinsekcija je najidealije rešenje za suzbijanje smrdibuba. Eko tim koristi bezbedne preparate u suzbijanu ovih štetočina I pomoći će vam da se rešite ove napasti.