smrdibube

Karakteristike smrdibuba

Smrdibuba (lat. Pentatomidae) pripada redu štitastih stenica. Veličine su od 120 do 170mm, a u bojama mogu varirati od svetlo zelene do mrke braon. Ženke su veće od mužjaka. Telo im je u obliku štita, na abdomenu se ističu crne tačkice, a krila koja se nalaze s bočnih strana abdomena prekrivaju ceo trup. Na glavi su visoko pozicionirane petosegmentne antene.

Ujed smrdibube

Smrdibube vas ne mogu ujesti, takođe, ne šire zaraze i nisu opasne po ljude. Iz godine u godinu čini se da ih je sve više. Teško ih je ne primetiti. Dok lete proizvode nesnosan zvuk, a miris koji ispuste kada ih ubijete nije ništa prijatniji, zbog čega su u narodu i dobile ovo ime.

Čime se hrane

Smrdibube su štetne za biljke, jer se hrane sokovima iz voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega su uzgajivači posebno „alergični“ na njih.

Razmnožavanje

Jedan od razloga velikog broja smrdibuba jeste i što se ono brzo razmnožavaju. Naime, odrasla jedinka već sa tri nedelje može da položi jaja. Obično polaže po dve grupe jaja, koja su međusobno vezana jedna za druge i za list ili zemlju gde su položena. Za vreme letnjih meseci potrebno je dve nedelje za inkubaciju, dok je u proleće i kasnu jesen nužno tri nedelje. U toku svog života, jedinka položi oko 260 jaja.

Vrste smrdibuba

U Srbiji postoji oko 20 različitih vrsta smrdibuba za koje kažemo da su domaće. Najveće probleme prave dve registrovane vrste: mramorna i etiopska zelena.

Mramorne smrdibube

Mramorna smrdibuba trenutno je brojnija od ove druge vrste. Nazivaju se još i smrdljive stenice, kupinove stenice i smrdljivi martin. U Srbiju su stigle iz Azije. Smatra se da su deportovane zajedno sa nekim biljkama. Treba im oko 30 godina da se adaptiraju na novo tlo, te se sada intezivno razmnožavaju. Razlika u odnosu na zelenu smrdibubu jeste što mramorna smrdibuba ima bele pege na strani tela i na antenama. U proseku žive dva do dva i po meseca.

Budući da je u pitanju tropska vrsta, mramorna smrdibuba voli toplotu pa je to razlog što je u našim krajevima prisutna upravo tokom leta. Ne podnose hladnoću, pa traže svaku priliku da se zavuku u vaše tople domove. Početkom jeseni ih najviše ima i kao da čekaju pred našim vratima i prozorima kada ćemo ih otvoriti ne bi li se ušunjali.

Zelene smrdibube

Zelena smrdibuba ima svetlo zelenu boju, koja u jesenjim mesecima, pre hibernacije, postepeno prelazi u tamno zelenu, a potom u braon, kako bi se vešto kamuflirala.

Najviše ih ima u u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila.

Najezda smrdibuba

Razlog porasta broja u poslednje vreme je to što na ovim prostorima smrdibube nemaju prirodne neprijatelje. Ptice i gušteri se uglavnom hrane njima, te je prirodno smanjenje štetne populacije smrdibuba otežano.

Potrebno je vreme da priroda izreguliše lanac ishrane i da smrdibube dobiju svoje neprijatelje, što će dalje uticati na prirodnu selekciju i smanjivanje njihovog broja. Najezda smrdibuba u naše krajeve javila se pre svega zahvaljujući toploj klimi. Leta su sve duža, zime sve kraće i slabije i one na ovim područjima nalaze idealne uslove za svoj život. U toku leta njih najviše ima u prirodi, slobodne su, dok sa prvim hladnijim noćima i jutrima, one kreću u potragu za toplijim mestima. Tada se približavaju toplim domovima, zatvorenim prostorima i na sve moguće načine pokušavaju da se uvuku u kuću i tu ugnezde.

smrdibube najezda

Kako spečiti smrdibube da uđu u vaš dom

Svetlost i toplota privlače ove insekte, pa pokušajte da spoljno svetlo svedete na minimum. Ove napasti privlači pored svetlosti i toplote vlaga i žuta boja.

Stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite od smrdibuba postavljanje komarnika na prozore, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti uspešno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra.

Kada ih primetite nemojte ih ubijati već sačekajte da se zaustave na nekom mestu, pokupite papirnom maramicom i izbacite ih napolje. Takođe, savetuje se da ih nikako ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

Ukoliko ste smrdibube zajedno sa cvećem uneli u svoj dom ili su one same naše načina, postavite u jedan ugao sobe lampu sa jakim svetlom, a ispod nje posudu sa sapunicom. Smrdibuba će leteti na svetlo, ošamutiće se i upašće u vodu gde će se udaviti.

Smrdibube na paradajzu

Smrdibuba, ili smrdljivi martin, nanosi štetu usevima voća, povrća i ratarskih kultura. Najčešće napadaju paradajz, kao i papriku, jabuke, kruške, kukuruz. Hrane se sokovima, tako što probiju opnu biljke i isisavaju sadržaj. Rezultat pojave smrdibube na paradajzu i drugom voću i povrću je rano propadanje i kvarenje ploda. Ukoliko paradajz ima tamnu fleku na svojoj kori, verovatno ga je posetila smrdibuba. Prirodni neprijatelji smrdibuba su bubamare i paukovi, rasteruje ih miris belog luka i nane, a pored toga držite svoju baštu čistu, kako bi sprečili naseljavanje.

Zaštita od smrdibuba

Ukoliko je situacija alarmantna i nemate rezultata primene ovakvih vidova zaštite, pozovite nas. Mi smo Eko Tim, tim stručnjaka koji ima dugogodišne iskustvo u borbi sa različitim vrstama štetočina, među kojima su poslednjih godina i smrdibube. Dezinsekcija i primena ekoloških preparata, jedino su efikasno rešenje u borbi protiv ovih napasti .

Da li su smrdibube opasne po ljude

Kao što smo već ranije navodili smrdibube nisu otrovne, nisu opasne po ljude, niti je medicinski dokazano da mogu preneti neke viruse, ali nije poželjno dirati ih rukama bez neke zaštite, jer u samoodbrani ispuštaju smrdljivu supstancu na bazi alkohola koja u dodiru sa očima može izazvati iritacije.

Iako su po ljude bezopasne, smrdibube mogu prenositi viruse na biljke, stoga su po poljoprivredna dobra izuzetno štetne i neophodno je smanjiti njihovu štetnu populaciju.

Da li su smrdibube opasne za kućne ljubimce

Najviše su pretnja za kućne ljubimce jer, ukoliko se dogodi da pas ili mačka progutaju ovaj insekt, može se iziritirati njihov gastrointestinalni trakt pa će tako doći do otoka jezika, usana, desni, do povraćanja i prekomerne salivacije kod vašeg ljubimca.

Kako se rešiti smrdibuba

Ukoliko primetite pravu najezdu smrdibuba u vašem domu, dezinsekcija je najidealnije rešenje za suzbijanje smrdibuba. Eko tim koristi bezbedne preparate u suzbijanu ovih štetočina i pomoći će vam da se rešite ove napasti.