Kako izgleda krpelj?

Krpelji su najsitniji paukoliki zglavkari. Njihovo telo ima oblik vrećice. Na prednjem, zašiljenom kraju tela nalaze se usne nožice koje u zavisnosti od načina ishrane imaju različitu građu.

Kod parazitskih vrsta usne nožice su prilagođene za pričvršćivanje za kožu domaćina, ubadanje i sisanje krvi.

Kako prepoznati ubod krpelja?

Krpelji žive napolju. Sakrivaju se u travi, drveću, grmlju…

Ujede krpelja često je lako prepoznati. To je zato što krpelj može ostati pričvršćen na koži i do 10 dana nakon što prvi put ugrize.

Da li su ujedi krpelji štetni?

Ujedi krpelja često su bezopasni, pa u tom slučaju ne izazivaju nikakve uočljive simptome. Međutim, krpelji mogu izazvati alergijske reakcije, a određeni krpelji mogu preneti bolesti i na ljude i na kućne ljubimce. Oni mogu biti opasni ili čak smrtonosni.

Šta uraditi ako vas ujede krpelj?

Najvažnija stvar koju treba da uradite kada pronađete krpelja na sebi jeste da ga uklonite.

Za razliku od većine drugih buba koje ujedaju, krpelji obično ostaju vezani za vaše telo nakon što vas ujedu.Nakon perioda od 10 dana izvačenja krvi iz tela, krpelj se može odvojiti i otpasti.

Većina znakova ili simptoma bolesti koje prenose krpelji počeće da se pojavljuju u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon ujeda krpelja. Važno je da se lekaru što pre javite nakon uboda krpelja, čak i ako nemate simptome.

Ako u bilo kojem trenutku nakon ujeda krpelja počinjete da osećate neobične simptome kao što su groznica, osip ili bol u zglobovima javite se lekaru.

Kako se zaštititi od krpelja?

-Izbegavati boravak u šumama,u nekultivisanoj bujnoj prirodi sa puno rastinja

-Nositi svetlu odeće koja pokriva ruke i noge kada hodate šumom ili travnatim predelima gde su krpelji uobičajni.

-Naneti na kožu repelent (npr. Autan) pre odlaska u prirodu

-Pažljivo proverite kožu nakon što ste boravili u predelima sklonim krpeljima, posebno pod rukama, iza ušiju, između nogu, kolena i u kosi.

Krpelj se takođe može vezati i za vašeg kućnog ljubimca ili mogu preći na vas dok dodirujete ili držite ljubimca.