bubasvabe

Kako izgleda bubašvaba, značenje

Bubašvaba (lat. Blattodea, Blataria) ili žohar je krilati insekt tamno smeđe, gotovo crne boje. Njihova tela imaju pomalo masni sjaj. Jedni su od najčešćih štetočina, a osim što izazivaju neprijatnost, smatraju se prenosiocima bolesti, kako bakterioloških, virusnih, gljivičnih, tako i parazita.

Istraživanja pokazuju da mogu preživeti i do mesec dana bez hrane, ali ne mogu preživeti duže od dve nedelje bez vode.

Društvena su stvorenja. Mogu međusobno da komuniciraju, kao i da prepoznaju članove svoje porodice. Jedna od karakteristika bubašvaba jeste da ispuštaju feromone, to je njihovo sredstvo komunikacije i prepoznavanja. Ova supstanca takođe igra važnu ulogu u reprodukciji.

Crna bubašva (lat. Blatta Orientalis) ima ovalno, spljošteno telo crne boje dužine od 18 do 30mm. Telo je kod mužijaka prekriveno krilima, ali ona mu ne služe za letenje. Kod ženki, krila su zakržljala. Noge, posebno zadnju par, su im razvijene za trčanje. Glava je trouglasta, sa dugim i končastim pipcima. Odrasla jedinka živi 3 do 4 godine.

Uglavnom su aktivne noću, a u toku dana ih možemo naći na vlažnim i mračnim mestima. Ukoliko ih primetite u toku dana, na dnevnom svetlu, dovoljan je znak da ih verovatno ima u mnogo većem broju na tamnim skrivenim mestima, stoga odmah kontaktirajte službu za dezinsekciju koja će vam pomoći u suzbijanju ovih štetočina.

Gde se pojavljuju bubašvabe

Buba švabe  su uobičajeni insekti  u prostorijama koje se odnose na rukovanje hranom ili proizvodnju, u javnim zgradama i u stanovima. Bubašvabe su ljudima posebno neprijatni insekti, koji se obično nalaze u kupatilu i kuhinji. Najčešće ulaze ispod pragova vrata, kroz otvorena vrata ili prozore, ventilaciju, cevi, odvod ili kanalizaciju. Često se bubašvabe susreću u kuhinji u kojoj traže hranu, ali pobegnu čim se upali svetlo u pokušaju da se sakriju i zaštitite od potencijalne opasnosti.

Štetnost bubašvaba

Za bubašvabe slobodno možemo reći da su štetočine koje ne prave veliku materijalnu štetu, iako jedu sve čega se dohvate, od knjiga, tekstila, pa do isušenih biljnih i životinjskih ostataka. Najveći problem je njihovo prisustvo, posebno ukoliko su u kontaktu sa prehrambenim proizvodima. S druge strane one se stalno presvlače, ostavljaju svoj izmet gde stignu i time kontaminiraju prostor kuda se kreću. A kreću se svuda, od prostorije do prostorije. One posebno mogu biti opasne u javnim prostorijama (pekarama, bolnicama, ostavama sa hranom), gde zagađuju sredinu što od sebe što od infektivnog materijala (u slučaju bolnica), čime mogu biti uzročnici i prenosioci zaraza.

Iako nisu štetne u direktnom kontaktu sa čovekom, jesu u inidirektnom i zbog toga im se treba posvetiti u smislu njihovog uništenja.

Kako se rešiti bubašvaba u kući

Od suštinskog je značaja da se postupi što je pre moguće kada se otkriju bubašvabe i da se izvrši neophodan tretman dezinsekcijom, jer se oni brzo razmnožavaju. Ako se na vreme ne primene odgovarajuće mere dezinsekcije problem sa bubašvabama će biti sve teže eliminisati.

kako uništiti bubašvabe u stanu

Najbolji način za istrebljenje jeste da pozovete službu za dezinsekciju. Mi vam nudimo intervenciju za efikasno uklanjanje bubašvaba, stavljajući vam na raspolaganju našu stručnost i znanje koje smo stekli u uspešnom rešavanju problema sa bubašvabama poslednjih 15 godina.

Ukoliko sumnjate na prisustvo buba švaba u vašem domu ili imate problem sa bubašvabama, ne oklevajte da nas kontaktirate.

Na koji način vršimo dezinsekciju protiv bubašvaba

Delujemo prema principu prevencije i u slučaju zaraze postupamo brzo i odlučno da ne bi došlo do širenja bubašvaba. Svi naši tehničari obučeni su najsavremenijom opremom i tehnikama za suzbijanje bubašvaba.

Neka od najčešćih pitanja sa kojima se susrećemo u kontaktu sa klijentima jestu:

Da li su preparati protiv bubašvaba bezbedni

Sama reč dezinsekcija može vas naterati da pomislite da se za ubijanje bubašvaba koriste toksični proizvodi i da ćete morati napustiti kuću na duže vreme, ali stvarnost je potpuno drugačija. Eko Tim dezinsekciju vrši potpuno bezbednim preparatima, bezbednim za ljude, decu i kućne ljubimce, tako da ne morate da napuštate svoj dom. Metode sprovodimo po evropskim standardima, uz važeće dozvole ovlašćenih ministarstava.

Da li bubašvabe ujedaju

Bubašvabe primarno ne ujedaju ljude. Međutim, koliko su im izvori hrane ograničeni, postoji mogućnost, kao i kad je veliki broj bubašvaba u zajednici. Najčešći slučaj gde vas može ujesti bubašvaba su pomorski brodovi. U ovoj situaciji posebno su ugroženi koža i nokti koje najčešće napadaju.

Da li su sve bubašvabe opasne

Većina vrsta bubašvaba se ne smatra za štetočine. Od 4000 vrsta, tridesetak spada u štetočine. Nažalost, njima pripadaju vrste koje žive u blizini ljudi i naseljavaju naše okruženje. Ovaj insekt je tigmotropan, što znači da voli osećaj kontakta uz svoje telo. Kako se kreću po izuzetno prljavim prostorima poput kanalizacije, indirektni su prenosioci raznih bolesti, dolazeći u kontakt sa radnim površinama ili hranom koju koristite. Neke od bakterija koje šire su: Salmonela, Ešerihija Koli, Streptokoka, Stafilokoka. Poznata je i alergija na bubašvabe.

Kako se osloboditi bubašvaba

Mi ćemo vam pomoći da rešite svoj problem sa bubašvabama u vašem domu ili na poslu, primenom metoda dezinsekcije, a ujedno ćemo vas naučiti i kako da izbegnete pojavu bubašvaba u budućnosti.