bubasvabe

Kako izgleda bubašvaba

Bubašvaba (lat. Blattodea, Blataria) ili žohar je krilati insekt tamno smeđe, gotovo crne boje. Njihova tela imaju pomalo masni sjaj. Jedni su od najčešćih štetočina, a osim što izazivaju neprijatnost, smatraju se prenosiocima bolesti, kako bakterioloških, virusnih, gljivičnih, tako i parazita.

Životni vek bubašvabe

Istraživanja pokazuju da mogu preživeti i do mesec dana bez hrane, ali ne mogu preživeti duže od dve nedelje bez vode. Društvena su stvorenja. Mogu međusobno da komuniciraju, kao i da prepoznaju članove svoje porodice. Jedna od karakteristika bubašvaba jeste da ispuštaju feromone, to je njihovo sredstvo komunikacije i prepoznavanja. Ova supstanca takođe igra važnu ulogu u reprodukciji. Bubašvabe se smatraju jednom od najstarijih i najotpornijih vrsta koje su se pojavile na zemljinom tlu, čak 120 miliona godina pre dinosaurusa.

Gde se pojavljuju bubašvabe

Bubašvabe  su uobičajeni insekti  u prostorijama koje se odnose na rukovanje hranom ili proizvodnju, u javnim zgradama i u stanovima. Bubašvabe su ljudima posebno neprijatni insekti, koji se obično nalaze u kupatilu i kuhinji. Najčešće ulaze ispod pragova vrata, kroz otvorena vrata ili prozore, ventilaciju, cevi, odvod ili kanalizaciju. Često se bubašvabe susreću u kuhinji u kojoj traže hranu, ali pobegnu čim se upali svetlo u pokušaju da se sakriju i zaštitite od potencijalne opasnosti.

Da li su bubašvabe opasne

Većina vrsta bubašvaba se ne smatra za štetočine. Od 4000 vrsta, tridesetak spada u štetočine. Nažalost, njima pripadaju vrste koje žive u blizini ljudi i naseljavaju naše okruženje. Ovaj insekt je tigmotropan, što znači da voli osećaj kontakta uz svoje telo. Kako se kreću po izuzetno prljavim prostorima poput kanalizacije, indirektni su prenosioci raznih bolesti, dolazeći u kontakt sa radnim površinama ili hranom koju koristite. Neke od bakterija koje šire su: Salmonela, Ešerihija Koli, Streptokoka, Stafilokoka. Poznata je i alergija na bubašvabe. Mogu naneti manje ekonomske štete, s obzirom na mogućnost da pregrizu i izgrickaju sve što im se nađe na putu. Od elektro kablova do knjiga, kutija, nameštaja i vrednih umetnina.

Da li bubašvabe ujedaju

Bubašvabe primarno ne ujedaju ljude. Međutim, koliko su im izvori hrane ograničeni, postoji mogućnost, kao i kad je veliki broj bubašvaba u zajednici. Najčešći slučaj gde vas može ujesti bubašvaba su pomorski brodovi. U ovoj situaciji posebno su ugroženi koža i nokti koje najčešće napadaju.

Da li se bubašvabe penju

Jedno od čestih pitanja, posebno onih koji imaju iracionalni strah od bubašvaba. Kratak odgovor je – da. Zanimljivost kod penjanja bubašvaba uz zid je da se prilikom kretanja po podu zalete i punom brzinom udare glavom o zid. Zašto? Zato što im u tom trenutku nezgrapno telo odskoči pod takvim uglom da mogu da ispruže noge, prihvate se za zid i tako nastave da se penju.

Vrste bubašvaba

Na oko razlikujemo crne i smeđe bubašvabe. Smeđu bubašvabu nazivamo bubarus, a tu su još i: nemačka, američka, orijentalna, drvena, australijska, azijska bubašvaba. Uglavnom nose ime po poreklu.

Crna bubašvaba

Crna bubašva (lat. Blatta Orientalis) ima ovalno, spljošteno telo crne boje dužine od 18 do 30mm, u narodu je poznata i kao kanalizaciona bubašvaba. Telo je kod mužijaka prekriveno krilima, ali ona mu ne služe za letenje. Kod ženki, krila su zakržljala. Noge, posebno zadnju par, su im razvijene za trčanje. Glava je trouglasta, sa dugim i končastim pipcima. Odrasla jedinka živi 3 do 4 godine.

Uglavnom su aktivne noću, a u toku dana ih možemo naći na vlažnim i mračnim mestima. Ukoliko ih primetite u toku dana, na dnevnom svetlu, dovoljan je znak da ih verovatno ima u mnogo većem broju na tamnim skrivenim mestima, stoga odmah kontaktirajte službu za dezinsekciju koja će vam pomoći u suzbijanju ovih štetočina.

O smeđoj bubašvabi u narodu poznatijoj kao buba rus ili kuhinjski žohar saznajte ovde.

Madagaskarska bubašvaba

Nisu baš sve bubašvabe nepoželjni insekti od kojih se zgrožavamo. Madagaskarska bubašvaba ili šišteća bubašvaba čest je stanovnik egzotičnih terarijuma. Spada u jedan od najvećih primeraka vrste, veličine do 8cm, a ime su dobile po šištećem zvuku koji ispuštaju prilikom borbe ili kad su ugroženi.

Bubašvaba ili žohar

Ako ste imali dilemu jer ne možete da razlikujete bubašvabu od žohara, to je potpuno u redu. U pitanju je ista životinja, jedina razlika je u tome kako je nazivamo. Naziv žohar vuče poreklo iz nemačkog jezika.

crne bubašvabe

Štetnost bubašvaba

Za bubašvabe slobodno možemo reći da su štetočine koje ne prave veliku materijalnu štetu, iako jedu sve čega se dohvate, od knjiga, tekstila, pa do isušenih biljnih i životinjskih ostataka. Najveći problem je njihovo prisustvo, posebno ukoliko su u kontaktu sa prehrambenim proizvodima. S druge strane one se stalno presvlače, ostavljaju svoj izmet gde stignu i time kontaminiraju prostor kuda se kreću. A kreću se svuda, od prostorije do prostorije. One posebno mogu biti opasne u javnim prostorijama (pekarama, bolnicama, ostavama sa hranom), gde zagađuju sredinu što od sebe što od infektivnog materijala (u slučaju bolnica), čime mogu biti uzročnici i prenosioci zaraza.

Iako nisu štetne u direktnom kontaktu sa čovekom, jesu u inidirektnom i zbog toga im se treba posvetiti u smislu njihovog uništenja.

Kako se rešiti bubašvaba u kući

Od suštinskog je značaja da se postupi što je pre moguće kada se otkriju bubašvabe i da se izvrši neophodan tretman dezinsekcijom, jer se oni brzo razmnožavaju. Ako se na vreme ne primene odgovarajuće mere dezinsekcije problem sa bubašvabama će biti sve teže eliminisati.

Kako uništiti bubašvabe u stanu

Najbolji način za istrebljenje jeste da pozovete službu za dezinsekciju. Mi vam nudimo intervenciju za efikasno uklanjanje bubašvaba, stavljajući vam na raspolaganju našu stručnost i znanje koje smo stekli u uspešnom rešavanju problema sa bubašvabama poslednjih 15 godina.

Ukoliko sumnjate na prisustvo bubašvaba u vašem domu ili imate problem sa bubašvabama, ne oklevajte da nas kontaktirate.

Na koji način vršimo dezinsekciju protiv bubašvaba

Delujemo prema principu prevencije i u slučaju zaraze postupamo brzo i odlučno da ne bi došlo do širenja bubašvaba. Svi naši tehničari obučeni su najsavremenijom opremom i tehnikama za suzbijanje bubašvaba.

Kako se samostalno rešiti bubašvaba, saznajte ovde

Da li su preparati protiv bubašvaba bezbedni

Sama reč dezinsekcija može vas naterati da pomislite da se za ubijanje bubašvaba koriste toksični proizvodi i da ćete morati napustiti kuću na duže vreme, ali stvarnost je potpuno drugačija. Eko Tim dezinsekciju vrši potpuno bezbednim preparatima, bezbednim za ljude, decu i kućne ljubimce, tako da ne morate da napuštate svoj dom. Metode sprovodimo po evropskim standardima, uz važeće dozvole ovlašćenih ministarstava.

Kako se osloboditi bubašvaba

Mi ćemo vam pomoći da rešite svoj problem sa bubašvabama u vašem domu ili na poslu, primenom metoda dezinsekcije, a ujedno ćemo vas naučiti i kako da izbegnete pojavu bubašvaba u budućnosti.