brašnari

Šta je brašnar

Brašnar (lat. Tenebrionidae) je sitni, mrki, pljosnati insekt dužine od 1,25 do 1,8cm. Kao i moljac, veoma je brz. Prolazi od faze jaja, preko larve do odrasle jedinke.

Čime se hrane brašnari

Brašnari nastanjuju ostave gde ima puno hrane. Hrane se zrnenim i mlevenim proizvodima, pšeničnim i kukuruznim brašnom, stočnom hranom, ostacima voća, ali u kućnim ostavama i svom vrstom hrane. Progrizaju omot i ulaze u čokoladu, keks, dvopek, pahuljice. U kontaktu sa hranom kontaminiraju je i ona postaje kisela i opora.

Vrste brašnara

Mali brašnar

Mali brašnar (lat. Tribolium Castaneum) najčešće živi u mlinovima, pekarama, mešaonama i na mestima gde ima malo prirodnog osvetljenja. Hrani se brašnom, mekinjama, svim vrstima žita, ali i voćem, povrćem, čokoladom i svim onim namirnicama do kojih stigne. Odrasla jedinka malog brašnara dostiže dužinu od 3 do 4mm. Ima dobro razvijena krila, ali ne leti. U prirodnim uslovima ima dve generacije jedinki, dok se u skladištima razvija i treća.

Mali brašnar je velika štetočina, koja prvo napada klicu, a nakon određenog vremena i celo zrno. Zaraženo brašno je crvenkaste boje oštrog mirisa.

Veliki brašnar

Veliki brašnar (lat. Tenebrio Molitor) je najveći insekt štetočina u skladištima. Smolastocrne je boje sa dužinom od 12 do 17mm. Hrani se žitaricama, prerađevinama od žita, testeninom, sušenim namirnicama, konzerviranim mesom. Leti se može naći u prirodi ispod drveta kojim se i hrani. Ženka velikog brašnara može da položi i do 500 jaja i to na proizvodima u skladištu, sa kojih se kasnije razvija larva. Masovno se razvija u uslovima viših temperatura i veće vlažnosti vazduha, što i nije tako često. Odrasle jedinke pojavljuju se početkom proleća i leta.

Surinamski brašnar

Surinamski brašnar (lat. Silvanus Surinamensis) je mali sitni insekt sa 2 do 3mm dužine, crvene boje. Napada oštećena zrna strnih žita, kukuruza, pirinča. Hrani se brašnom, prerađevinama od brašna, duvanom, začinima, čokoladom i drugim namirnicama koje pronalazi u ostavi. Ženka polaže do 300 jaja, a odrasla jedinka živi najviše do deset meseci.

Surinamski brašnar se hrani suvom materijom iz zrna, ali je zanimljivo da nakon njegovog napada količina žitarica u skladištu ima veću težinu, jer zrno apsorbuje vlagu u sebe, nastalu usled pojave i razvoja ovog tipa brašnara.

Dominikanski brašnar

Dominikanski brašnar (lat. Rhyzopertha Dominica) je mali insekt 2,5 do 3mm dužine. Kreće se gibanjem, ali je i dobar letač. Ženka polaže do 500 jaja u brazde i ošetećenja u zrnu, a larve se u proseku između drugog i dvedesetpetog dana ubuše u zrno kojim se hrani. U toku godine izvedu se dve generacije dominikanskog brašnara.

Kako se rešiti brašnara

Brašnari su insekti štetočine koje napadaju žitarice u skladištima, silosima, ali i kućnim ostavama. Pre samog unošenja i skladištenja zrnastih i brašnastih proizvoda, skladišta je nužno temeljno očistiti, sanirati od eventualnih oštećenja, dezinfikovati, a potom i tretirati odgovarajućim hemijskim sredstvima. Nakon skladištenja, proizvode je neophodno proveravati i brzo reagovati, kako ne bi došlo do velike štete.

U kućnim uslovima ukoliko primetite insekta na polici, radnoj površini ili zidu, znajte da ih ima još u neposrednoj blizini. Proverite sve namirnice da li su čiste. Provera mora biti temljna, jer neki insekti znaju da žive na samom dnu tegle ili kutije i teško su vidljivi. Svu zaraženu hranu neophodno je baciti. Nakon detaljne provere, prostor je neophodno dobro očistiti, obrisati sa rastvorom sirćeta i vode i tek onda vratiti zdrave i čiste namirnice.

Ukoliko niste vični i niste sigurni da ćete uspeti sami da se izborite sa ovim dosadnim štetočinama, pozovite Eko Tim. Na veoma brz, profesionalan i bezbedan način, uz primenu procesa fumigacija, sačuvaćemo vaše zalihe i vaše zdravlje. Ceo proces obavljamo ekološki sigurnim sredstvima, koja ispunjavaju sve standarde EU i dozvole nadležnih službi. Pozovite nas da snimimo teren i donesemo najbolje i najefikasnije rešenje.