buba rusi

Kako izgleda Buba rus

Buba rusa (lat. Phyllodromia Germanica) ili smeđa bubašvaba se lako prepozna po svetlo smeđoj ili žuto-smeđoj boji. Odrasli narastu do dužine od 13-16mm. Imaju dve paralelne crne pruge smeštene odmah iza glave. Njihove antene su relativno dugačke, služe kao moćni senzorski uređaji za procenu njihove okoline, pronalaženje hrane i primanje poruka od drugih buba rusa. Na glavi se nalaze oči, krupne, izbočene, dugačke čekinjaste, člankovite antene i usni aparat za grickanje. Telo im je, kod odaraslih jedinki, prekriveno krilima koje koriste za trčanje. Mlade jedinke nemaju krila. Smeđe bubašvabe imaju jasno diferencirane i odvojene polove, komuniciraju, i imaju mogućnost međusobnog prepoznavanja.

Buba prus

Iako je najpoznatija u narodu pod nazivom bubarus ili buba rusa, pravilni naziv za ovu vrstu je zapravo buba prus, ovaj smeđi insekt pripada većoj porodici bubašvaba.

Buba prus je izdržljiv i agilan insekt koji pored toga što se može zavući i provući kroz najfinije pukotine u potrazi za skrovištem i hranom, izuzetno brzo razmnožavaju. Svaka ženka može nositi do 40 jajašaca, a godišnje se može proizvesti čak 6 generacija. Njihova populacija ima tendenciju brzog porasta i zbog toga često zahtevaju stručno lečenje.

Koliko su štetne buba ruse?

Iako tako ne izgledaju, buba ruse nose veliki broj virusa, bakterija i parazita koji mogu prouzrokovati dijareju, koleru, salmonelu i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Šire nečistoće po kućama, zagađujući hranu i posuđe.

Neka istraživanja pokazuju i da razvoj astme kod dece može biti direktno povezan sa prisustvom ovih štetočina.

Kako buba ruse ulaze u stanove?

Buba ruse se najčešće nalaze u zatvorenom prostoru, preferiraju vlažni prostor sa hranom i vodom u blizini. U kućama i stanovima ih obično možemo pronaći u kuhinjama i kupatilima, ali se često pronalaze i u drugim delovima kuća.

Buba ruse su česta pojava u stanovima. U stambenim zgradama sa više jedinica mogu se lako kretati između jedinica, koristeći zajednički vodovod i cevi kao autoput.

Možete ih uneti i kada unosite namirnice, u kesama ili kartonskim kutijama.

bubarusa u kuhinji

Kako da se rešim buba rusa?

Pronašli ste buba rusu u svom stanu.Verovatno ste postavili sebi pitanje – Da li mogu sam da rešim problem sa buba rusama? Eliminisanje buba rusa u sopstvenoj režiji može biti veoma teško. Oni su uglavnom noćni insekti koji se brzo razmnožavaju i lako prilagođavaju novim okruženjima. Ostavljanje samo jednog jajašca ili odraslih iza sebe će rezultirati ponovnom infestacijom. Pa njihovo pojavljivanje iznova u većem broju može biti frustrirajuće.

Zato je najbolje rešenje da se rešite buba rusa da pozovete službu za dezinsekciju. Eko tim agencija uspešno rešava problem suzbijanja buba rusa već dugi niz godina.

Da li je dezinsekcija protiv buba rusa bezbedna?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja jeste da li su preparati za dezinsekciju bezbedni. Svi preparati koje Eko Tim koristi za suzbijanje ovih štetočina metodom dezinsekcije su potpuno bezbedni za ljude, decu, kao i kućne ljubimce.

Pojava buba rusa u restoranima

S obzirom da buba ruse traže sklonište, hranu i vodu, čini se da restorani nude idealne uslove za njihovu pojavu. Najčešće se pronalaze ispod šankova ili iza opreme i aparata.

Vlasnici restorana znaju da buba ruse nisu samo loše vesti za njihov brend, već i za kupce, zato je redovno vršenje dezinsekcije najbolji način da se zaštitie od ove neprijate pojave i da održavate prostor čistim i urednim.

Kako mi rešavamo problem sa buba rusama?

Osim naših iskusnih stručnjaka koji imaju serifikate za obavljanje dezinsekcije, koristimo i najsavremenije preparate u borbi protiv ovih insekata.

Najmoćnije rešenje na tržištu je trenutno gel protiv bubašvaba i buba rusa. Postavlja se na područijima na kojima se sumnja da su zaraženi insektima, posebno u kuhinji i kupatilu.