grinje

Šta su grinje

Grinje (lat. Acari) su paraziti iz porodice zglavkara. Uvek žive u neposrednoj blizini čoveka, iz prostog razloga što se hrane česticama ljudske kože i peruti. Osetljive su na svetlost, te se zavlače na teško dostupna mesta i potpuno su nevidljive. Duge su oko 0,4mm, a širina se kreće od 0,25 do 0,3mm. Obično žive u najdubljim delovima tepiha, nameštaja, u dušecima, posteljini, zavesama, dečijim plišanim igračkama, vinogradima…

Veoma često se misli da su one rezultat nehigijenskih uslova. Međutim, istina je potpuno drugačija. Grinje žive svuda, sem visokih nadmorskih visina, a posebno prefriraju topla i vlažna mesta.

Grinje nemaju želudac tako da se varenje obavlja mimo njihovog organizma. Naime, one luče enzime, koje polažu na organsku hranu ne bi li je razgradili, a zatim ponovo tu hranu koriste. Drugim rečima, istu hranu više puta jedu i izbacuju. Ono što ne pojedu, jesu nesvareni ostaci, odnosno fekalije koji su glavni izazivači alergija. Ženke žive dva do tri puta duže, obično oko 70 dana i tada polažu do 100 jaja, tako da su gotovo stalno zastupljene.

Alergija na grinje

Grinje, iako nevidljive, veliki su neprijatelji ljudskog zdravlja. Naime, smatra se da su oko 90% svih alergija, izazivači grinje. Vrhunac alergija je u toku leta, ali ih ima i zimi, jer se prostorije greju, što njima pogoduje. Drugim rečima, uvek su prisutne i neophodno ih je suzbijati. Simptomi alergija mogu biti blagi, ali ukoliko se problem sa njima ne reši mogu prerasti i u oboljena, kao što je napr. astma. Simptomi se kreću od curenje nosa, svraba očiju, osipa, do kašlja, otežanog disanja, otoka i gušenja.

Grinje u kući

Najveći problem zapravo predstavljaju grinje u kućnim uslovima. One su te sa kojima je čovek u stalnom i neposrednom kontaktu. Pored tepiha, tapaciranog nameštaja, dušeka, posteljine i drugih navedenih mesta, specifičan miris grinja dolazi iz kese usisivača, klima uređaja, ali i veš mašine i mašine za sudove. Veoma lako se prenose iz prostorije u prostoriju i to svakodnevnim kretanjem i cirkulacijom vazduha. Kućne grinje se dele na dve vrste: evropske i američke sa prepoznatljivim geo poreklom.

Grinje u vinogradu

Svake godine sve je veći broj grinja koje napadaju vinovu lozu. Glavni simptom jesu bradavičaste izrasline na listu vinove loze u kojima se nalaze grinje. One se vremenom razvijaju i crpe sokove iz lista, nakon čega se on uvija, menja boju, suši i otpada. Ukoliko se ne tretiraju određenim sredstvima i na određeni način, ova vrsta grinja utiče na prinos i opstanak same vinove loze.

Suzbijanje grinja

Grinje spadaju u jednu od najzastupljenijih vrsta štetočina koje u velikoj meri utiču na zdravlje čoveka, ali i na vinovu lozu. Stoga borba protiv njih mora biti intezivna i jaka. Jedan od najefikasnijih načina uništavanja kućnih grinja jeste dubinskim čišćenjem. Tu se pre svega misli na tepihe, tapacirani nameštaj i dušeke. Zavese, jastuke dovoljno je oprati na 30⁰C, dok je posteljinu potrebno čistiti na 60⁰C, dečije plišane igrače poželjno je staviti na neko hladno mesto (zamrzivač napr.), a potom ih dobro usisati. Kese za usisivač je poželjno menjati bar dva puta godišnje ili razmisliti o kupovini usisivača sa kutijom.

Takođe, veoma je bitno stalno održavanje higijene filtera klima uređaja, mašine za sudove, veš mašina. Prostorije treba uredno provetravati, držati ti ih suvim i hladnijim, naravno koliko to uslovi stanovanja dozvoljavaju.
Kada su vinogradi u pitanju, poželjno ih je tretirati odgovarajućim insekticidima, kao i preparatima na bazi sumpora.

Ukoliko niste sigurni da možete sami izaći na kraj sa grinjama, kontaktirajte naš Eko Tim. Mi smo profesionalci u primeni metoda dezinsekcija i fumigacija, a kao odlične saveznike za to imamo i predviđena sredstva po EU standardima, kao i dozvolu domaćih nadležnih službi. Samo okrenite broj.