hlebna buba

Hlebna buba (lat. Stegobium Paniceum) je mali insekt koji predstavlja značajnu pretnju za uskladišteno lekovito bilje i druge suve prehrambene proizvode, a čest su gost i u domaćinstvima, gde se javlja u kuhinjama uz začine i lekovito bilje. Ova kosmopolitska vrsta hrani se primarno biljnim proizvodima, ali se može pronaći i u vuni, koži, knjigama. Pored hlebnih buba, sličnu štetu mogu prouzrokovati i bakrenasti plamenac brašna, plamenac duvana, duvanova buba. Ovi insekti su tropskog i suptropskog porekla i najaktivniji su pri temperaturama između 20 i 30°C.

Kako prepoznati hlebnu bubu

Hlebna buba podseća na duvansku bubu, ali je manja. Mužijaci su manji od ženki, a odrasla jedinka dostiže prosečnu veličinu do 3.5mm sa raširenim krilima, dok larve dostižu dužinu do 5mm i bele su boje, dlakave sa smeđe obojenom glavom. Formirane bube imaju glavu okrenutu na dole i telo braon boje, cilindričnog oblika izbrazdano linijama po dužini. Prolaze kroz kompletan životni ciklus, uključujući jaja, larve, lutke i odrasle jedinke. Najveću štetu prouzrokuju u fazi larve, kada se hrane biljnim materijalom, žitom, suvim voćem, začinima, pa čak i kožom i knjigama.

Kako je dobila naziv

Kod nas, naziv je dobila po tome što može da se hrani mrvicama hleba. Naziv na engleskom jeziku Drugstore Beetle povezan je sa apotekama i farmaceutskom industrijom jer napadaju i lekove. Privlači ih strihin, biljni ekstrat korišćen u lekovima, koji se u prirodnom obliku nalazi u biljkama, pa su sveprisutne. Mogu se pronaći u brašnu, žitaricama, biberu, pirinču, često i u suvoj hrani za pse.

Hlebna buba u kuhinji

Pravilno čuvate namirnice, održavate higijenu kuhinje, otvorili ste teglu sa začinom i ona je puna buba! Kako to? Odakle su došle? Najčešće nisu došle, već su bile tu. Infestacija u industrijskoj proizvodnji začinskog bilja dovela je do toga da se larve razviju u vašoj kuhinji, jer su suv i taman prostor idealni uslovi za njihovo razmnožavanje koje je pritom i izuzetno brzo. Najčešće je izvor infestacije paprika – slatka ili ljuta aleva paprika, čili paprika i ostale forme sušenog začina, jer je ova biljka najhranjivija sredina za život i razmnožavanje sitnih insekata.

hlebne bube

Kada pronađete larve u kuhinji, veoma je teško samostalno rešiti problem i biti siguran da se neće ponoviti. Potrebno je baciti sva otvorena pakovanja, posebno papirna, brašno, pomenuta paprika, šećer, pirinač i slično, a nakon toga izvršiti detaljno čišćenje prostora. Hlebna buba može da leti, tako da uzmite i to u obzir prilikom detekcije ili rešavanja problema. Otvorene tegle ili kesice sa začinima uz otvoren prozor mogu biti uzročnik pojave hlebne bube iz prirode koju privlače mirisi. Ipak, samo bacanje svih načetih ambalaža nije rešenje za problem, jer se često nastanjuju u kuhinjskim elementima i pukotinama koje su teško dostupne za čišćenje.

Prevencija infestacije hlebne bube

Redovno pregledajte sve suve prehrambene proizvode, začine i biljni materijal. Obratite pažnju na prisustvo malih crvenkasto-braon buba ili njihovih larvi u obliku belih crva. Ukoliko primetite njihovu pojavu, temeljno očistite zaražena područja, uključujući police, uglove i pukotine. Čuvajte začine i hranu u hermetički zatvorenim posudama, u prostoru sa optimalnom temperaturom i bez vlage. Prirodni repelenti protiv ovih buba mogu biti začinske biljke kao što je lovorov list ili osušena kora citrusa.

Dezinsekcija hlebne bube

Prvi korak u odbrani od ovih štetočina je locirati leglo. Svu zaraženu, kao i potencijalno zaraženu hranu odložite u dobro zatvorenu kesu i odmah izbacite u smeće na otvorenom, van kuće, kako biste osigurali da se bube ne vrate u vaš dom. Nakon toga temeljno očistite prostor.  Larve je često teško uočiti golim okom, a dovoljno je preskočiti nekoliko, da se infestacija ne reši, već samo odloži na određeno vreme. Ovo može biti veoma frustrirajuć proces i zato je savet odraditi profesionalni tretman dezinsekcije okupiranog prostora i pored toga što ste preduzeli odgovarajuće mere.

Upotreba insekticida u borbi protiv hlebne bube je najefikasniji metod za zaštitu. Drugi metod rešavanja je primena feromonskih zamki. Posedujemo veliko iskustvo u detekciji i rešavanju problema sa hlebnom bubom, ukoliko vam je potrebna pomoć, kontaktirajte nas.