žitni kukuljičar

Žitni kukuljičar (lat. Rhyzopertha Dominica) je kosmopolitska štetočina koja najčešće nastanjuje skladišta. Napada skladištene biljke pšenica, kukuruz, ječam, pirinač, dok se ređe može pronaći u brašnu. Valjkastog je tela, ima nazubljen vratni štit i glavu okrenutu na dole, odrasla jedinka je veličine do 3mm. Variraju od smeđe do crne boje, dok su larve beličaste prekrivene dlakom.

Ženke polažu između 300 i 500 jaja koja su beličasta a kasnije požute. Jaja se polažu van zrna, tako da se larve prilikom razvoja uvlače u zrno i tamo ostaju do formiranja odrasle jedinke. Proces traje oko mesec dana. Prezimljavaju kao odrasli insekti u zatvorenim prostorima.

Ovaj sitan insekt može naneti velike ekonomske štete u skladištima žita jer je zbog svoje veličine teško uočiv. Dobri su letači, pa lako prelaze iz skladišta u skladište, iz magacina u magacin. Česta su pojava i u mlinovima i vodenicama. Vizuelno ga je teško uočiti, ali prisutnost se može prepoznati po karakterističnom mirisu koji potiče od larvi, a podseća na miris meda.

U suzbijanju žitnog kukuljičara primenjuju se higijenske mere, čišćenje objekata i robe uz redovno održavanje higijene; fizičke i mehaničke mere, primena niskih i visokih temperatura, čuvanje hermetički zatvorenih proizvoda; biološke mere, primena predatora i parazita; hemijske metode, pravilna primena zakonom propisanih insekticida za tretiranje uskladištenih proizvoda i fumigacija.