moljci

Kako izgleda moljac?

Moljac (lat. Tineidae) je insekt reda Lepidoptera, to jest mali leptir uskih krila. Moljci su jedni od najčešćih štetočina koje možemo pronaći u svom domu.Moljci variraju u izgledu i veličini u zavisnosti od vrste. Postoji mnogo vrsta moljaca, preko 3000 registrovanih, većina njih su noćni leptiri koji ljudima ne stvaraju nikakve probleme. Međutim, postoji nekoliko vrsta koje se ponašaju poput štetočina kada uđu u kuću.

U zavisnosti od vrste moljaca, napadaju različite materijale. Ako se moljci ne suzbiju na vreme razviće se u larve iz kojih se razvijaju gusenice koje se mogu proširiti po celom stanu što može biti veoma neprijatno i u larvalnom stanju (gusenici) i u odraslom stanju različite vrste moljaca mogu uzrokovati štetu.

Kako otkriti prisustvo moljaca u kući?

Moljci sa kojima se najčešće susrećemo su moljci koji oštećuju odeću ili hranu, te ih najčešće možemo pronaći u kuhinji ili ormaru.

Moljce koje pronalazimo u ormaru, za razliku od većine moljaca, ne privlači svetlost, već umesto toga traže tamna mesta za skrivanje. Ukoliko u svom ormaru primetite prisustvo odraslih moljaca, to predstavlja siguran znak zaraze. Ukoliko primetite znakove oštećenja, sa vidljivim rupama, verovatno je to posledica moljaca. U tom slučaju trebalo bi što pre pozvati službu za dezinsekciju.

Kada su u pitanju moljci koje pronalazimo u kuhinji, najčešće ih možemo primetiti u elementima u kojima se čuva hrana. Odrasli često izlaze iz ormara ili fioka u kojima se odlaže hrana. Takođe često ih možemo primetiti kako kruže zidovima ili plafonima. Najčešće ih pronalazimo u brašnu i žitaricama (pšencica, kukuruz, pirinač, ječam…). Jednom kada su vaše zalihe hrane zaražene, morate ih baciti i izvršiti dezinsekciju profesionalnim preparatima kako biste uspešno rešili problem sa moljcima u kuhinji.

Vrste moljaca

Žitni Moljac

Žitni moljac (lat. Sitotroga Cerealella) je jedan od najčešćih štetočina koje možemo pronaći u skladištima žitarica poput pšenica, kukuruz, ječam. Ženke polažu oko 150 jaja, larve se ubušuju u zrno i hrane njegovim sadržajem. Razvoj gusenice traje 30-35 dana. Leptir je žućkastobraon boje dužine oko 10mm sa rasponom krila 15-17mm. Leptiri se javljaju u toku maja meseca i imaju između 2 i 4 generacije godišnje.

Duvanov Moljac

Duvanov moljac (lat. Ephestia Elutella) ili duvanski moljac kako mu ime kaže, rasprostranjen je na područijima na kojim se gaji i skladišti duvan. Pored duvana, štetu može naneti i skladištima brašna. Formiran leptir je smeđosive boje dužine oko 14mm.

Ambarski moljac

Ambarski moljac (lat. Nemapogon Granella) beložućkaste je boje, dužine do 5 do 7mm i rasponom krila do 14mm. Imaju dve generacije godišnje. Pojava su u silosima i magacinima, hrane se lekovitim biljem, začinima, suvim voćem, pirinčem i drugim namirnicama. U prirodu živi u šumama i hrani se gljivama.

Dudovac

Dudovac (lat. Hyphantria Cunea) je vrsta moljca, noćnog leptira iz porodice Erebidae. Izvorno lokalizovan na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i Severne Amerike, tokom dvadesetog veka preneo se i na područje Evrope i Azije. Najčešće nastanjuje nizijska staništa, umereno vlažnih uslova i listopadne vegetacije. Najčešće je štetočina vezana za beli dud, crni dud, po čemu je dobio i ime, ali jednako može naneti štetu velikom broju različitih vrsta poput orah, topola, zova, vrba.

Bakrenasti moljac

Bakrenasti moljac (lat. Plodia Interpunctella) je rasprostranjena širom sveta, primarno se hrani žitaricama različitih vrsta. Odrasle formirane jedinke mogu biti veličine do 20mm sa raširenim krilima. Napadaju skladišta i magacine a hrane se različitim vrstama suvih namirnica biljnog porekla poput žito, hleb, testenina, začinsko bilje, ali i proizvodima poput čokolada, kakao, kafa.

moljac insekt

Kako sprečiti pojavu moljaca u vašoj kući?

Neke od preventivnih mera:

– Držite ormare i ostave čistim
– Moljci vole prljave tkanine, stoga čuvajte odeću čistom
-Ukoliko ste primetili prisustvo moljaca, oslobodite se odeće koju su napali moljci
-Uklonite hranu koja je pokvarena i kojoj je istekao rok upotrebe

Moljci u kući?

Primetili ste prisustvo moljaca u svojoj kući, sigurno se pitate kako su moljci ušli u vašu kuću?

Najčešći način da moljci uđu u kuću ili stan jeste upravo kroz otvorena vrata ili prozor, ili unošenjem proizvoda ili kutija koje su već zaražene moljcima.

Uništavanje moljaca

Nakon što ste utvrdili prisustvo moljaca pitate se:

Kako se rešiti moljaca?

Pre nego što naš tim stručnjaka dodje da primeni neki od metoda dezinsekcije, potrebno je izvršiti pripremu prostora, kako bi što efiksnije rešili problem sa moljcima.

Prvo je potrebno da se oslobodite sve kontaminirane hrane. Zdravu hranu  zatvoriti u hermetičke kutije. Potom je potrebno očistiti odlagališta (ormari, police, ostave itd).

Tehnički tim za suzbijanje štetočina Eko tim agencije ima kvalifikovano osoblje sa bogatim iskustvom za efikasno suzbijanje i sprovođenje tretmana protiv moljaca. Nudimo tretmane prilagođene vašim potrebama.