mravi

Mrav (lat. Formicidae) propada porodici kukaca. Živi u zajednici unutar kolonije koja živi u gnezdu zvanom mravnjak. U kolonijama može biti od 100 do 500.000 insekata. Na svetu postoje hiljade vrsta mrava, veoma različitih veličina i boja.

Društvena organizacija kolonija je složena i dobro organizovana. U centru mravinjaka živi kraljica. Ona leže jaja o kojima se brinu mravi radnici koji su sterilni.

Mravi vole sve slatko. Omiljena hrana im je šećer, a mogu se hraniti i mrtvim životinjama i insektima.

Mravi u kući, mravi u stanu

Ako uočite nekoliko mrava u svojoj kući, u uglu sobe, uz zidove ili u vašem dvorištu, bašti, znajte da je invazija mrava već počela, jednom uspostavljena, kolonija mrava raste eksponencijalno. Ako ih vidite kako idu napred-nazad istim putem, to znači da vodi do njihovog gnezda. Morate brzo da delujete.

Pitate se kako su mravi dospeli u kuću/stan

Mravi mogu ući u vašu kuću ili stan kroz male pukotine, prostore ispod prozora i mnoštvo ulaza za koje ni ne sumnjate, tražeći vodu ili ostatke hrane u našoj kuhinji ili ostavi. Mravi ostavljaju nevidljivi hemijski trag koji sadrži feromone za praćenje nakon što pronađu izvor hrane.

Jednom kada mravi uđu u vaš dom, male su šanse da nestanu sami, zato je najbolje da suzbijanje mrava u vašem domu prepustite nama.

Vrste mrava

Najčeše se susrećemo sa sledeće dve vrste mrava:

  1. Žuti mravi – naziva se još i faraonski,vode uglavnom podzemni život, to objašnjava njuhovu žutu boju, koja je razultat slabog izlaganja svetlosti. Žuti mravi su čest problem i u kući/stanu. Zbog svoje sitne građe, nesmetano ulaze u zgradu, bez problema prelaze iz stana u stan. Veličina tela im se kreće od 2-4mm, a ova vrsta mrava ima crne oči. Ugriz mu je veoma bolan.Kompletni životni ciklus može trajati između 38-45 dana. Nastanuje u područjima i na mestima gde je veći izvor toplote.

Kako suzbiti žute mrave? treba delovati brzo i efikasno čim ih primetite, ukoliko ste primetili pojavu žutih mrava, pozovite Eko tim agenciju, mi ćemo kompletnom dezinsekcijom prostora profesionalnim insekticidima rešiti probleme sa mravima u što kraćem roku.

  1. Crni mravi, u stanu ili kući, nisu nimalo retka pojava. Putuje velike udaljenosti u potrazi za hranom, što je i razlog ulaska u kućama i stanovima. Crni mravi više volebašte i dvorišta, ali nam ipak ulaze u domove tražeći hranu. Dezinsekciju crnih mrava vršimo na isti način kao i dezinsekciju žutih.

Takođe, često dobijamo pozive vezano za leteće mrave. Ne brinite, leteći mravi su samo mužjaci i neoplođene ženke koje jednom ili dvaput godišnje izleću iz mravinjaka.

To rade isključivo radi parenja.

Ujed mrava

Da li su mravi opasni

Većina mrava mogu se braniti i napasti ugrizom ili prskanjem mravlje kiseline na svog protivnika. Ne ubadaju, već oslobađaju mravlju kiselinu koja će vam nanijeti bol

Kako se rešiti mrava

Kao i kod drugih vrsta štetočina tako i kada su u pitanju mravi najbolje je delovati preventivno kako do zaraze ne bi ni došlo.

  1. Ne ostavljajte hranu nepokrivenu, odlažite je u hermetički zatvorenim posudama i brzo očistite ostatke hrane pre nego što ih pronađu mravi.
  2. Čistite kuhinju svakodnevno.
  3. Kuhinjski otpad čuvajte u zatvorenim kantama.
  4. Zatvorite potencijalne ulazne tačke insekata (pukotine, ventilacije, otvore…)

Kada uđu u kuću, mravi mogu napraviti veliku štetu i prouzrokovati prilično bolne ujede. Bitno je iskoreniti ih. Ukoliko je do pojave mrava došlo, kontaktirajte nas kako bismo što pre rešili vaš problem sa mravima.

Sredstvo protiv mrava

Sredstvo protiv mrava koje može imati efikasno dejstvo u lokalnoj primeni verovatno vam se nalazi na dohvat ruke. Ako želite da izolujete određenu prostoriju ili zonu od mrava, npr radna ploča u kuhinji, možete iskoristiti neki od prirodnih sredstava koji mravima ne prijaju. Najčešće je miris to što ih odbija, a cimet, da li u obliku praha ili ulje od cimeta, dobro je rešenje. Citrusno voće, rasporedite koru od limuna na putanjama kojim se kreću mravi, osim što ne vole limun, tu je i pomorandža, mandarina, grejpfrut, miris citrusa ima odbojno dejstvo po mrave. Kafa je takođe nešto što mravi ne vole, mlevena kafa ili talog od kafe može biti rešenje. Eterična ulja karanfilčića ili nane odbija ne samo mrave, već i muve, komarce, bubašvabe. Belo sirće, lovor, crni biber, mirođija, samo su neki od začina koje možete iskoristiti za lokalno delovanje i kao prirodno sredstvo protiv mrava.

Preparati protiv mrava koje možete samostalno kupiti su na bazi spreja, praška i krede. Jednostavni su za korišćenje i imaju trenutno dejstvo.

Dugotrajno rešenje u borbi protiv mrava je dezinsekcija insekticidima, sa ciljem pronalaženja i uništenja čitave kolonije kao i gnezda u kom se razvijaju larve.

Kako vršimo dezinsekciju mrava

Ugledali ste mrava? Sigurno ste se zapitali Da li mogu sam rešiti problem sa mravima?

Efikasnost „uradi sam“, odnosno većina kućnih metoda ubija samo mrave koji se vide golim okom. Efikasni tretmani dezinsekcije su oni koji prodiru u gnezda i uništavaju ih, sprečavajući pojavu budućih štetočina.

Zato je najbolje da nas pozovete, kako bismo vam pomogli da uspešno rešite problem sa mravima.

Naši iskusni tehničari vrše intervencije preduzimajući sve neophodne mere predostrožnosti za vas i vašu porodicu, obaveštavajući vas o korišćenim proizvodima i načinu vršenja dezinsekcije protiv mrava. Na tržištu koristimo najinovativnije i najefikasnije proizvode koji su potpuno pezbedni za ljude, decu i kućne ljubimce.

I naravno ono što je bitno da napomenemo, ne morate da napuštete vaš dom ni za vreme ni nakon izvršenog tretmana, s obzirom da su preparati koje koristimo za suzbijanje mrava bezbedni i odobreni za upotrebu.

Nakon izvršenog tretmana i rešenog problema, naši tehničari će vam dati savet kako da ubuduće sprečite ulazak i nastanjivanje ovih štetočina u vaš dom.

Možemo zakazati redovne posete održavanja kako bismo se uverili da se problem ne ponavlja.

Nudimo vam i godišnji ugovor za profesionalce: Restorani, pekare, hoteli, škole, kancelarije.