Pauci žive na kopnu, uglavnom. A ima ih svuda u poljima, šumama, livadama, pa čak i u našim kućama. Pošto su mali, oni svoj život provode na skrovitim mestima, uglavnom gde je mirno i bez promaje, među biljkama ili ispod kamenja.

Paukova u kućama ima tokom cele godine, ali s dolaskom hladnijih dana i s početkom sezone grejanja, i oni se zavlače u kuće. S jedne strane dobro ih je imati jer hvataju dosadne insekte, a s druge strane, treba ih se rešiti jer svaki ugao prostora zaposednu mrežama, a nisu najprijatnije društvo, iako su mnogi bezopasni.

Veličina im varira od 0,5mm do 10 cm.

ŠTA PAUKOVI JEDU?

Paukovi su grabljivice i hrane se insektima, sitnim životinjama, vodenim insektima, ribom, pticama, gušterima i drugim paukovima.

U zavisnosti od toga kako love plen, pauci se dele na:

PAUKE MREŽARE  paukovi koji pletu mrežu i čekaju plen u zasedi

PAUKE SKITNICE paukovi koji traže i love plen i hvataju insekte u trku ili skoku

Pomoću svile koju izlučuju velike žlezde na trbuhu pauk plete mrežu, pravi kokone koji okružuju njena jaja. Paučina koju prave je obično skrivena, a ovaj insekt ne pokazuje agresivnost niti predstavlja bilo kakvu vrstu opasnosti. Ono što je dobro je da pakovi jedu štetočine, a neke vrste se hrane čak i drugim paukovima.

PAUKOVA MREŽA

Pauku mreža služi za privlačenje plena ili partnerke.

Paukova mreža smatra se jednim od najsavršenijih životinjskih “proizvoda”. Izuzetno tanka i lagana, paukova mreža je, međutim, daleko čvršća nego što nam se to na prvi pogled čini. Insekti, koje pauk lovi pletenjem mreže, nemaju baš nikakve šanse da se “ispletu” i pobegnu iz mreže kad jednom u nju upadnu. Pauk svoju mrežu plete najčešće vertikalno, između grana, drveća i svih drugih pogodnih objekata, kako bi se insekti u letu upleli u mrežu i – u njoj ostali. Osim što je paukova mreža veoma jaka, ona je i lepljiva, što insekte dodatno onemogućava da se spasu.

Vibracije pauku daju vitalne informacije o stanju mreže, tj.deformaciji i najvažnije o prirustvu plena.

UJED PAUKA

Ugriz običnog pauka obično je bezopasan.

Samo nekoliko vrsta pauka imaju očnjake dovoljno duge da prodru u ljudsku kožu i puste otrov dovoljno jak da ozbiljno utječe na čovjekovo zdravlje.

Ugriz pauka može biti posebno opasan za osobe koje su alergične na ugriz pauka jer dolazi do alergijske reakcije koja se manifestira crvenilom, svrbežom i oticanjem ugrizenog područja.

Ugriz kućnog pauka karakteriziraju simptomi poput otekline i crvenila koji su praćeni bolovima te se povlače za manje od 24 sata. Alergijske reakcije također nisu rijetka pojava kada je u pitanju ugriz pauka. Međutim, većina ugriza prolazi neopaženo i bez prevelikih komplikacija.

 

KAKO SE REŠITI PAUKOVA U VAŠOJ KUĆI? (dezinsekcija paukova)

  • Najčešće pauci prodiru u stan kroz pukotine, male rupe na prozorima i vratima. Stoga je prvi korak zatvoriti sve ove “ulaze” za paukove.
  • Pauci se hrane svetlošću i aktivno idu u svjetlost. To znači da će osvijetljeni prozori pomoći paucima da se nasele u stanu.
  • Održavajte kuću čistom i urednom
  • Pauci se vole skrivati na prljavim i tamnim mjestima, pogotovo ako tu ima i ostataka hrane. Redovito usisavajte, očistite kutove i skrivena mjesta i ne zaboravite maknuti paučinu..

Ukoliko su pauci postali problem u vašoj kući ili stanu, kontaktirajte naš tim stručnjaka, nudimo vam  efikasan, brz i prilagođen tretman u suzbijanju paukova.