paukovi

Karakteristike pauka

Pauk (lat. Araneae) je najbrojnija grupa među paukolikim životinjama. Imaju četiri para nogu i pripadaju zglavkarima. Noge se završavaju sitnim kandžama koje im služe da hvataju plen, ali i da se lakše kreću i skaču. Sastoje se iz dva dela, glave i trupa. Na glavi se nalaze oči, mozak i noge, dok su u trupu organi za disanje, varenje i razmnožavanje. Polno su odvojeni na mužjaka i ženku.

Pauci žive većinski na kopnu, i ima ih svuda – u poljima, šumama, livadama, pa čak i u našim kućama. Pošto su mali, oni svoj život provode na skrovitim mestima, uglavnom gde je mirno i bez promaje, među biljkama ili ispod kamenja.

Paukova u kućama ima tokom cele godine, ali s dolaskom hladnijih dana i s početkom sezone grejanja, i oni se zavlače u kuće. S jedne strane dobro ih je imati jer hvataju dosadne insekte, a s druge strane, treba ih se rešiti jer svaki ugao prostora zaposednu mrežama, a nisu najprijatnije društvo, iako su mnogi bezopasni. Veličina im varira od 0,5mm do 10cm.

Šta paukovi jedu

Paukovi su grabljivice i hrane se insektima, sitnim životinjama, vodenim insektima, ribom, pticama, gušterima i drugim paukovima. U zavisnosti od toga kako love plen, dele se na: pauk mrežar –  paukovi koji pletu mrežu i čekaju plen u zasedi; pauk skitnica – paukovi koji traže i love plen, hvataju insekte u trku ili skoku.

Pomoću svile koju izlučuju velike žlezde na trbuhu pauk plete mrežu, pravi kokone koji okružuju njena jaja. Paučina koju prave je obično skrivena, a ovaj insekt ne pokazuje agresivnost niti predstavlja bilo kakvu vrstu opasnosti. Ono što je dobro je da pakovi jedu štetočine, a neke vrste se hrane čak i drugim paukovima.

Paukova mreža

Pauku mreža služi za privlačenje plena ili partnerke.
Paukova mreža smatra se jednim od najsavršenijih životinjskih „proizvoda“. Izuzetno tanka i lagana, paukova mreža je, međutim, daleko čvršća nego što nam se to na prvi pogled čini. Insekti, koje pauk lovi pletenjem mreže, nemaju baš nikakve šanse da se „ispletu“ i pobegnu iz mreže kad jednom u nju upadnu. Pauk svoju mrežu plete najčešće vertikalno, između grana, drveća i svih drugih pogodnih objekata, kako bi se insekti u letu upleli u mrežu i – u njoj ostali. Osim što je paukova mreža veoma jaka, ona je i lepljiva, što insekte dodatno onemogućava da se spasu. Vibracije pauku daju vitalne informacije o stanju mreže, tj. deformaciji i najvažnije o prirustvu plena.

Ujed pauka

Ugriz običnog pauka obično je bezopasan. Samo nekoliko vrsta pauka imaju očnjake dovoljno duge da prodru u ljudsku kožu i puste otrov dovoljno jak da ozbiljno utječe na čovjekovo zdravlje. Ugriz pauka može biti posebno opasan za osobe koje su alergične na ugriz pauka jer dolazi do alergijske reakcije koja se manifestira crvenilom, svrbežom i oticanjem ugrizenog područja.

Ugriz kućnog pauka karakteriziraju simptomi poput otekline i crvenila koji su praćeni bolovima te se povlače za manje od 24 sata. Alergijske reakcije također nisu rijetka pojava kada je u pitanju ugriz pauka. Međutim, većina ugriza prolazi neopaženo i bez prevelikih komplikacija.

Paukovi su veoma raznovrsna i rasprostranjena grupa životinja. Nastanjuju široka prostranstva, a procenjuje se da ih ima oko 40.000 različitih vrsta. Većina paukova su mesojedi, ali ima i biljojeda. Mnogi od njih su otrovni, ali ima i onih koji nisu opasni po ljude. Takav je na primer kućni pauk.

Vrste paukova u Srbiji

Cvetni pauk

Cvetni pauk je poznatiji kao pauk skitnica, koji se, zahvaljujući svojoj sposobnosti da menja boje, vešto sakriva od plena. Živi na cvetovima biljaka.

Pauk krstaš

Pauk krstaš (lat. Araneus Diadematus) je kuglastog oblika i takvu i mrežu plete. Mužjaci veličinom od 6 do 13mm, su manji u odnosu na ženke koje dostižu veličinu od 6 do 20mm. Telo im je prekrivenom velikim brojem belih i žutih pega, koje mu na leđima formiraju krst po kome i nosi naziv krstaš.

Crna udovica

Crna udovica ima crno telo sa jasno izraženom crvenom šarom. Smatra se da nakon parenja pojede mužjaka te zato nosi ovaj naziv. Crna udovica je najotrovniji pauk, nakon čijeg ujeda nastupaju jaki bolovi i fatalan ishod.

Vučji pauk

Vučji pauk se vešto kamuflira, a veoma je aktivan noću, tako da ga je teško uočiti. Poseduje otrov u sebi koji koristi samo u slučajevima samoodbrane. Nakon ujeda, simptomi su otok, crvenilo, svrab, ali veoma brzo prolaze.

Tarantula

Tarantula spada u grupu najvećih paukova. Ima specifično telo crno-narandžaste boje, prekriveno dlakama. Iako nakon ujeda izaziva bol i otok, tarantule nisu smrtno opasne za čoveka. Dokaz toga je i što se gaje kao kućni ljubimci.

Kako se rešiti pauka metodom dezinsekcije

  • Najčešće pauci prodiru u stan kroz pukotine, male rupe na prozorima i vratima. Stoga je prvi korak zatvoriti sve ove „ulaze“ za paukove.
  • Pauk se hrani svetlošću i aktivno idu u svetlost. To znači da će osvetljeni prozori pomoći paucima da se nasele u stanu.
  • Održavajte kuću čistom i urednom.
  • Pauci se vole skrivati na prljavim i tamnim mestima, pogotovo ako tu ima i ostataka hrane. Redovito usisavajte, očistite ćoškove i skrivena mjesta i ne zaboravite da uklonite paučinu.

Ukoliko su pauci postali problem u vašoj kući ili stanu, kontaktirajte naš tim stručnjaka. Eko Tim nudi efikasan, brz i prilagođen tretman dezinsekcije paukova u cilju suzbijanja njihovog prisustva i razmnožavanja.