srebrne ribice

Kako da prepoznam srebrnu ribicu i gde se pojavljuje silverfish?

Srebrna ribica (lat. Lepisma Saccharinum) su ime dobile posrebrnastom metalnom spoljnom izgledu insekta i obliku i pokretima nalik ribama. Ovaj mali insekt bez krila, vitakispljošten, ima telo prekriveno srebrnim lestvicama. Odrasle srebrne ribice imaju dužinu tela oko 12-19mm, bez repa. Pored toga imaju male složene oči koje su široko razdvojene.Ovaj insekt je bez krila, ima duge antene. Žive veoma dugo i mogu se brzo kretati po ravnim površinama.

Srebrna ribica (silverfish) ili vodena buba je vrsta insekta koji se zavlači u mračna i vlažna mesta u kući. To su mali duguljasti, srebrnkasti, gmizavi insekti koji izlaze kasno noću i jure kad upalite svijetlo. Nemaju krila, ali mogu brzo da trče. Ove insekte možete naći na svim mogućim mestima pa i među starim knjigama u podrumu, pod tepihom… Posebno vole podrume, kupatila, odvode. Poželjno je da ova mesta proveravate s vremena na vrijeme detaljno, jer se srebrne ribice mogu  namnožiti i napraviti dugoročnu štetu.

Srebrne ribice u kući?

U kući se sebrne ribice često nalaze u kadi, sudoperama, kupatilu. Iako se srebrne ribice obično nalaze na vlažnijim mestima, možete ih pronaći i u kuhinji, brašnu, žitaricama.

Da li je srebrna ribica opasna po ljude?

Srebrne ribice su prilično bezopasni kućni insekti koji retko uzrokuju veće štete u domovima.

Međutim, za mnoge ljude njihova koža može proizvesti alergene koji, kada se kombinuju s drugim zatvorenim alergenima poput prašine, rezultiraju razornim simptomima alergije poput svraba, nakupljanja sluzi ikašlja.

U slučaju da ste u svom domu primetili pojavu srebrne ribice, ne oklevajte da potažite našu stručnu pomoć. Najsavremenijim preparatima i primenom tehnike dezinsekcija pomoći ćemo vam u borbi sa ovim insektima. Naši stručnjaci za kontrolu štetočina rešiće Vaš problem sa srebrnim ribicama.