vinske mušice

Kako prepoznati vinsku mušicu?

Vinska mušica (lat. Drosophila Melanogaster) je insekt žuto smeđe boje, vrsta mušice rasprostranjena širom sveta. Dugačka je između 3 i 5mm, širine do 2mm. Ima zaobljenu glavu, sa velikim crvenim, cigličastim složenim očima. Ženke su neznatno veće od mužijaka. Poznate su po preferenciji za vinom i drugim fermentisanim tečnostima, po čemu su i dobile ime.

Od puzećih mrava do zastrašujućih pauka, bube nisu nešto što želite da pronađete u svojoj kući. Ako ste u svojoj kuhinji videli male sitne muve ili mušice, verovatno su u pitanju vinske (voćne, sirćetne) mušice.

Kada se pojavljuju vinske mušice?

Vinske mušice mogu biti prava napast, posebno u letnim mesecima. Mogu biti problem tokom čitave godine, ali su posebno uobičajne tokom kasnog leta/jeseni, jer ih privlači zrelo ili fermentirajuće voće i povrće.

Kvarljivi predmeti poput banana, paradajz, grožđe, dinja, lubenice i slično, privlače vinske mušice, koje na dalje mogu postati uzročnici zaraze koja se razvija u zatvorenom prostoru.

Gde se pojavljuju vinske mušice?

Vinske mušice posebno privlače zrelo voće i povrće u kuhiji. Ali uzgajaće se i u kontejnerima za smeće, odvodima, krpama, praznim bocama i limenkama, mestima na kojim se skuplja ustajala voda. Sve što je potrebno za razvoj vinskih mušica je vlažni film fermentnog materijala, a on se može stvoriti praktično svuda.

Posebno je problematično ukoliko vinske mušice napadnu vinograde. Inače mogu napasti i naneti štetu različitim voćnim kulturama, a najčešće vinovoj lozi. Njeno prisustvo može direktno da utiče na kvalitet i kvantitet ploda, kao i dalju proizvodnju vina.

Vinske mušice se hrane živim ćelijama kvasca.

Jednom kada počnu da se razmožavaju u zatvorenom prostoru, ženke mogu da polože oko 500 jajašaca i ona će se izleći za samo 24-30 sati nakon što ih ženka položi. To otežava suzbijanje ovih insekata štetočina.

Kako se rešiti vinskih mušica

Dokazano je da su vinske mušice veoma sitne, tako da veoma teško možemo da ih sprečimo da uđu (odrasle jedinke su dužine 3-4mm), ali, ono što možemo da učinimo jeste da uklonimo sve što ih može privući.

Da biste izbegli zarazu vinskim mušicama, čuvajte proizvode u hermetički zatvorenim posudama ili frižiderima, održavajte prostor u kom jedete čistim i redovno izbacujte smeće.

U vinogradima i voćnjacima, kao i prostorijama u kojim se proizvodi i čuva vino, mogu se koristitit različite preventivne i kurativne metode za borbu protiv ovog insekta. Od fizičkih barijera, preko hemijskih mera, sve do bioloških mera gde se koriste prirodni neprijatelji vinske mušice, poput pauka i drugih predatora.

Sredstvo protiv vinskih mušica?

Naš Eko Tim je obučen da pomaže u borbi protiv vinskih mušica. Metodom primena dezinsekcije, najsavremenijim preparata, stručnim znanjem i profesionalnim pristupom, rešićemo trajno vaš problem sa vinskim mušicama. U većini slučaja, kombinacija preventivnih i kontrolnih mera je dovoljna za sprečavanje nastanjivanja vinske mušice kao i štete koju može da nanese.