ose

Osa (lat. Vespidae) pripada insektima iz reda opnokrilaca. Telo joj je crno-žute boje, glatko i vitko, sa dva para prozirnih krila. Na zadnjem delu tela ima otrovnu žaoku, koju, kao i drugi srodnici, može da uvuče.

Ose uglavnom imaju lošu reputaciju.Ali uprkos povremenoj agresiji, ovi insekti igraju važnu ulogu u ekosistemu.

Zašto su ose značajne?

Veoma su važne za održavanje uravnoteženosti ekosistema. Bez osa svet bi bio prepun insekata i paukova.

Ujed ose

Ujed ose ili pčele može da bude izuzetno opasan, ali čak i ako niste alergični, njihovi ubodi bole i ostavljaju veliki otok. A leti,ovi insekti su svuda oko nas.

Za razliku od pčele osa ima drugačiju žaoku kojom može ubosti i nekoliko puta. Žaoka ose je potpuno glatka poput igle. Ubod ose može biti bolan, a zbog veće količine ispuštenog otrova mogu se javiti alergijske reakcije.

Ose koriste svoj otrovni ubod kako bi potčinili plen i odbranili svoje gnezdo. Oni ga takođe koriste da se brane. Ose nas ponekad ubadaju  jer nas vide kao verovatnu pretnju, čak i ako je zaista ne predstavljamo.

Kako razlikovati ose od pčela

U prirodi mnogi ne znaju razlikovati pčele i ose i često ih mešaju.

Ose se od pčela razlikuju po naglašenom donjem stomaku i uskom “struku“ nazvanom peteljka, koji dovaja trbuh od grudnog koša.

Jedna od razlika između pčela i osa je dlakavost tela.Pčele su u pravilu dlakavije od osa, a dužina dlačica ovisi o vrsti.

Jedna od razlika između pčela i osa je agresivnost. Najbolje je smatrati sve ose opasnima.

Ose mogu ubosti više puta, dok pčele mogu ubosti samo jednom, i potom umreti.Osinji ubod je bolniji od pčelinjeg zbog većeg acetilkolina u otrovu, te kod osinjeg uboda postoji veća opasnost o alergijske reakcije u obliku anafilaktičkog šoka.

Ose grade gnezda dok pčele izdvajaju voštanu supstancu da grade svoja gnezda.

Osinjak

Jedan od načina da zaštitite sebe i porodicu od ubodnih insekata poput osa jeste da obezbedite da u vašem dvorištu, kući i okolini ne bude košnica i gnezda. Proverite spoljašnjost svog doma, obraćajući posebnu pažnju na nastrešnice. Takođe pogledajte i drveće, šupe i druge građevine u vašoj okolini.

Ako pronađete gnezdo, ne pokušavajte da ga sami uklonite. Kolonija može postati odbrambena i masovno napasti. Umesto toga, pozovite Eko-tim službu za suzbijanje štetočina, koji će po potrebi primeniti neku od metoda dezinsekcije, kao i preseliti ili ukloniti košnicu na siguran način.