puh

Kako izgleda puh životinja?

Puh (lat. Glis) je mali, noćni glodar, životinja iz roda sisara. Izgledom podseća na kombinaciju miša i veverice. Telo puha je okruglo i izduženo, sa kratkim nogama, dugačko 13-18cm, a rep im je dužine 12-15cm. Imaju mekano zlatno-smeđe krzno, gustu dlaku, uši velike i okrugle, a oči crne i male. Njihova najistaknutija karakteristika su upravo dugi, krzneni repovi. Puhovi imaju veoma izoštren sluh.

Većina puhova su noćne životinje, koje provode približno tri četvrtine svog života spavajući. Poznati su po sposobnosti da kopaju jame i tunele u potrazi za hranom, insektima i drugim malim životinjama. Upravo ova karakteristika čini ih štetočinama koje mogu da unište useve, travnjake i bašte.

Neke od najpoznatijih vrsta puhova su Evropski puh i Američki puh.

Kako prepoznati da imate problem sa puhom?

Najčešći pokazatelj da imete probleme sa puhovima je buka, najčešće na tavanu i podrumu. Hiberniraju oko 7 meseci u godini, ali kada su budni, vrlo su aktivni. Tokom zimskog perioda šest meseci ili duže leže na boku uvijeni poput klupka.

Uglavnom se hrane voćem, pa imaju tendenciju da žive u više seoskih ili polu ruralnih područja sa voćnjacima i šumom. Poznati su po svojim sposobnostima da se penju kroz bilo koju strukturu i uđu kroz veoma male otvore.

Spavaju čitav dan, zabavljaju se tokom cele noći. Svoje gnezdo prave duž šumskog dna, u skrivenim trupcima i hrpama lišća.

Kako oterati puha

Puh je na osnovu Zakona o zaštiti prirode Republike Srbije proglašen za zaštićenu vrstu životinja. S tim u skladu mere za suzbijanje se sprovode po propisanim pravilnicima, odnosno u zavisnosti od važećih dozvola. Kako ne bi ugrozili populaciju puhova, odnosno prekršili zakon i snosili posledice, ukoliko imate problem sa puhovima, najbolje je obratiti se lokalnim zavodima.

sivi puh

Kako se rešiti problema sa puhovima?

Puhovi mogu postati ogromna smetnja ukoliko uđu u vaš dom. Uglavnom se nastanjuju na tavanu. Najbolja vrsta preventivnih mera je upravo da sprečite njihov ulazak tako što ćete obezbediti da ne ulaze u vašu kuću, popunjavajući rupe kako bi sprečili njihov ulazak, postavljanjem fizičkih barijera, kao i uklanjanje svih potencijalnih izvora hrane koji bi ih mogli privlačiti. Puhovi su zakonom zaštićena vrsta životinja.

Na osnovu Pravilnika o zaštićenim vrstama, Zakona o zaštiti prirode Republike Srbije, Sivi puh (lat. Glis Glis) se nalazi na listi zaštićenih divljih vrsta, dok se Šumski puh (lat. Dryomys Nitedula) i Puh lešnikar (lat. Muscardinus Avellanarius) nalaze na listi strogo zaštićenih divljih vrsta. Svako delovanje na suzbijanju ove vrste štetočina mora biti u skladu sa propisanim pravilnikom nadležnih ministarstava.

puh životinja