puh

Kako izgleda puh životinja?

Puh (lat. Glis) je mali, noćni glodar koji izgledom podseća na kombinaciju miša i veverice. Telo puha je dugačko 13-18cm, a rep im je dužine 12-15cm. Imaju mekano zlatno-smeđe krzno, uši su velike i okrugle, a oči su im crne i male. Njihova najistaknutija karakteristika su upravo dugi, krzneni repovi. Puhovi imaju veoma izoštren sluh.

Većina puhova su noćne životinje, koje provode približno tri četvrtine svog života spavajući.

Kako prepoznati da imate problem sa puhom?

Najčešći pokazatelj da imete probleme sa puhovima je buka. Hiberniraju oko 7 meseci u godini, ali kada su budni, vrlo su aktivni. Tokom zimskog perioda šest meseci ili duže leže na boku uvijeni poput klupka.

Uglavnom žive od voća, pa imaju tendenciju da žive u više seoskih ili polu-ruralnih područja s voćnjacima i šumom.

Puhovi su poznati po svojim sposobnostima da se penju kroz bilo koju strukturu i uđu kroz veoma male otvore.

Spavaju čitav dan, zabavljaju se tokom cele noći. Svoje gnijezdo prave duž šumskog dna, skriveni trupcima i hrpama lišća.

Kako se rešiti problema sa puhovima?

Puhovi mogu postati ogromna smetnja ukoliko uđu u vaš dom. Uglavnom se nastanjuju na tavanu. Najbolja vrsta preventivnih mera deratizacije je upravo da sprečite njihov ulazak tako što ćete obezbediti da ne ulaze u vašu kuću, popunjavajući rupe kako bi sprečili njihov ulazak, kao i uklanjanje svih potencijalnih izvora hrane koji bi ih mogli privlačiti. Puhovi su zakonom zaštićena vrsta životinja.