rovčica

Rovčica (lat. Soricidae) je porodica jedne od najsitnijih vrsta sisara koja broji preko 380 različitih vrsta raspoređenih u 26 rodova. Većina je manjih gabarita od miševa, a najkrupnija vrsta je azijska rovčica koja je dugačka oko 15cm. Etruska rovčica je najmanji poznati kopneni sisar, dužine od oko 3.5cm. Rovčice imaju životni vek od godinu dana do trideset meseci.

Rovčice se hrane raznim semenkama, insektima, orašastim plodovima i drugim različitim biljkama i sitnim životinjama, u zavisnosti od vrste. Kako se hrane glistama, puževima i raznim insektima, vode se kao istrebljivači štetočina u poljoprivredi. Imaju sitne oči i slabovide su, ali imaju izražena čula mirisa i sluha. Odlikuje ih brz metabolizam pa moraju gotovo stalno da jedu, slično kao krtice. Njihova težina može da oscilira i do 50% u zavisnosti od doba godine i vremenskih uslova, iako ne hiberniraju u toku zimskog perioda.

Teritorijalne su životinje, brane svoj prostor, rasteruju protivnike a okupljaju se samo radi parenja. Ženka rovčice može imati do deset legala godišnje uz mogućnost da zatrudne neposredno nakon prethodnog poroda.

Vrste rovčica

Klasifikacija rovčica se svodi do tri velike podporodice: Belozube rovčice (lat. Crocidurinae), Afričke rovčice (lat. Myosoricinae) i Crvenozube rovčice (lat. Soricinae).

Šumska rovčica

Šumska rovčica (lat. Sorex Araneus) izgledom veoma podseća na miša. Ovaj sisar se od glodara razlikuje po izduženoj njušci i zubima. Dužine su oko 7cm i težine do 12 grama. Spadaju u podporodicu crvenozubih rovčica, vrhovi zuba su im crvenkaste boje. Telo je prekriveno smeđim krznom. Nastanjuju područja severne Evrope, a u Srbiji se mogu pronaći u Gornjem Podunavlju i na Fruškoj Gori. Gnezda prave pod zemljom ili pod gustom vegetacijom. Sezona parenja im je od aprila do septembra, a životni vek šumske rovčice je oko 14 meseci.

Rovčica spada u zaštićene vrste na osnovu Zakona o zaštiti prirode, u Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsti biljaka, životinja i gljiva Republike Srbije. Zabranjeno je korišćenje, uništavanje i preduzimanje aktivnosti kojima se može ugroziti vrsta i njihovo stanište, kao i preduzimanje mera i aktivnosti na upravljanju populacijama.

Zaštićene vrste

U zaštićene vrste spadaju i: Vodena rovčica (lat. Neomys Fodiens); Planinska rovčica (lat. Sorex Alpinus); Poljska rovčica (lat. Crocidura Leucodon); Baštenska rovčica (lat. Crocidura Suaveolens); Močvarna rovčica (lat. Neomys Anomalus); Mala rovčica (lat. Sorex Minutus).