Kako izgledaju krevetne stenice?

Krevetne stenice su ravne, zaobljene i crvenkasto-braon boje, a velike su svega 7 milimetara. One koje najčešće napadaju ljude imaju latinski naziv Cimex lectularius.

Celo telo krevetne stenice prekriveno je dlačicama. Glava je mala i na njoj se nalaze ispupčene i dobro razvijene oči kao i antene.Ove bubice nemaju krila i ne mogu da lete niti skaču, ali njihov tanani oblik tela im omogućava da se kriju mesecima a da ih uopšte ne uočite. One se mogu sakriti u pukotinama prtljaga, torbi, nameštaja, kreveta i odeće. One koje se hrane ljudskom krvlju mogu da pređu i do 30 metara u toku noći, a obično napadaju domaćina dok spava. Krevetne stanice za 10 minuta mogu da prikupe toliko krvi da budu mirne danima. Najčešće napadaju delove tela koji su otkriveni poput lica, vrata i ruku.

Kada stenice ujedaju?

Krevetne stenice su najaktivnije u noćnim satima kada nema vibracija i spoljašnjeg osvetljenja.Najčešće ih privlači izdahnuti ugljen-dioksid i koža domaćina iz koje sisaju krv. Hrane se probijanjem kože i izvlačenjem krvi kroz izduženi kljun. Ubod uglavnom bude bezbolana ali se posle pretvara u svrabež.

Kako prepoznati prisustvo krevetne stenice?

Imate li trag nekog uboda koji se tek malo razlikuje od uboda komarca? To bi mogao biti ujed stenice!

Jedan od tipičnih primera su tri mala zadebljanja na koži nastala ugrizima. Ali ponekad ćete i na pokrivaču naći male tragove krvi ili crne mrlje. Krv dolazi od ugriza, a crne mrlje od izmeta stenica.

Dezinsekcija stenica ( Kako se rešiti stenica)

Gotovo je nemoguće sam izaći na kraj sa stenicama. Vrlo je teško rešiti ih se.

Treba imati u vidu da se stenice uglavnom slučajno unesu u dom i jako teško izbacuju kada ih jednom donesete.

Skrivaju se ispod dušeka, tepiha ili parketa, u utičnicama, iza prekidača…

Osim toga, one mogu gotovo godinu dana da prežive bez pijenja krvi.

Metode uništavanja krevetnih stenica

Najsigurnije i najefikasnije je angažovati stručnjake za suzbijanje ovih štetočina.

Eko-tim uspešno godinama unazad rešava probleme suzbijanja krevetnih stenica. ( možeš da napišeš metode suzbijanja )