stenica

Šta je buba stenica

Stenica (lat. Heteroptera) ili polutvrdokrilac je ravan, zaobljen insekt, iz reda riličara, crvenkasto-braon boje. Boja od smeđe do tamno crvenkaste zavisi od sitosti, odnosno nakon hranjenja, menja boju ka crvenoj. Sitne su građe, veličine od nekoliko do svega 10 milimetara. Po položaju pipaka i mestu stanovanja dele se na podred Cryptocerata, vodene stenice i Gymnocerata, kopnene stenice.

One koje najčešće napadaju ljude, bube stenice, imaju latinski naziv Cimex Lectularius.

Celo telo stenica je pljosnato, prekriveno je dlačicama. Glava je mala, uglavnom trouglasta, slabo pokretna i na njoj se nalaze ispupčene i dobro razvijene oči kao i antene. Ove bubice nemaju krila i ne mogu da lete niti skaču, ali njihov tanani oblik tela im omogućava da se kriju mesecima, a da ih uopšte ne uočite. One se mogu sakriti u pukotinama prtljaga, torbi, nameštaja, kreveta i odeće, gde se kriju tokom dana, a noću izlaze da se hrane. Razmnožavaju se polno, ženke polažu jaja beličaste boje, koja su vidljiva golim okom. Prolaze kroz nekoliko faza rasta, pre nego postanu odrasle bube stenice.

Hrane se krvlju sisara, što uključuje i ljude. Noću mogu da pređu i do 30 metara, a obično napadaju domaćina dok spava. Krevetne stanice za 10 minuta mogu da prikupe toliko krvi da budu mirne danima. Najčešće napadaju delove tela koji su otkriveni poput lica, vrata i ruku.

Veoma često postoji mišljenje da pojava buba stenica ima veze sa čistoćom. Međutim, to i nije baš tako, budući da se stenice pojavljuju i na najčistijim mestima, gde se jednako dugotrajno zadržavaju. Najviše ih ima u gradskim sredinama i to na onim mestima gde je velika cirkulacija ljudi. Obično su to hoteli, moteli, aerodromi, bioskopi i slično.

Za stenice kažu da su ljubitelji putovanja, jer ih upravo sa putovanja i unosimo u kuću. Zavlače se u kofer, između stvari, među nošenom garderobom i kako su veoma male i gotovo neuočljive lako ih prenosimo sa sobom. Veoma su uporne, zavlače se u najskrivenija mesta (ispod pocepanih tapeta, na policama u ormanima, u ramovima slika, dušecima, podnicama kreveta). Tako zavučene i sakrivene bez hrane mogu da izdrže i do godinu ipo dana, mogu da spavaju i do dve godine i da izdrže temperature niže od 15⁰C. Sada vam je jasnija ona narodna izreka „Dosadan kao stenica“.

Odrasle stenice u proseku u kući, stanu mogu da žive i do 10 meseci, a ukoliko im pogoduju uslovi u kojima boravi, životni vek može biti i duži.

Vrste stenica

Postoji više vrsti stenica, koje se razlikuju po staništu i načinu ishrane. Neke od najpoznatijih vrsta su: Buba stenica, Krevetna stenica, Smeđa mramorna stenica, Braon mramorasta stenica, Kućna stenica, Tropske stenice, Paukove stenice, Mirisne stenice, Biljne stenice, Čipkaste stenice, Grabljive stenice i Sitne stenice.

Kućne stenice

Kućne stenice (lat. Cimex Lectularius) poznate i kao krevetna stenica najpoznatija su vrsta problema, jer parazitiraju na čoveku. Aktivne su noću i hrane se krvlju čoveka i drugih sisara u proseku na nedeljnom nivou. Mogu živeti do šest meseci i izuzetno teško ih je samostalno iskoreniti. Najefikasnija profesionalna metoda je toplotni tretman krevetnih stenica, za koji Eko Tim ima najsavremeniju opremu i obučeno osoblje.

krevetna stenica

Ujed stenice

Krevetne stenice su najaktivnije u noćnim satima kada nema vibracija i spoljašnjeg osvetljenja. Najčešće ih privlači izdahnuti ugljen-dioksid i koža domaćina iz koje sisaju krv. Hrane se probijanjem kože i izvlačenjem krvi kroz izduženi kljun. Prvo ubrizgavaju anestetik i antikoagulant, tako da je sam ujed bezbolan (kasnije se pretvara u svrabež). Hrane se, odnosno sišu krv od 5 do 10 minuta, a potom se brzo povlače u svoje skrovište.

Da li je opasan ujed stenice

U zavisnosti od osobe do osobe, ugriz može biti vidljiv i nakon dve nedelje. Iako nisu opasne po ljude, neke osobe mogu imati alergijsku reakciju u vidu osipa, crvenila ili svraba, iritacije kože, te je u tom slučaju najbolje konsultovati lekara.

Kako prepoznati prisustvo stenice bube

Imate li trag nekog uboda koji se tek malo razlikuje od uboda komarca? To bi mogao biti ujed stenice. Jedan od tipičnih primera su tri mala zadebljanja na koži nastala ugrizima. Ali ponekad ćete i na pokrivaču naći male tragove krvi ili crne mrlje. Krv dolazi od ugriza, a crne mrlje od izmeta stenica.

Neki od znakova njihovog prisustva u objektu su i sasušeni ostaci njihove kože, koji ostaje nakon njihovog umiranja. Takođe, često je ustajali, neprijatni miris koji nastaje od njihovih žlezda dokaz da su one prisutne.

Kako se rešiti stenica u kući

Gotovo je nemoguće samostalno izaći na kraj sa stenicama. Vrlo je teško rešiti ih se. Treba imati u vidu da se stenice uglavnom slučajno unesu u dom i jako teško izbacuju kada ih jednom donesete. Skrivaju se ispod dušeka, tepiha ili parketa, u utičnicama, iza prekidača… Osim toga, one mogu gotovo godinu dana da prežive bez pijenja krvi, pa je neophodno primeniti tretman dezinsekcije.

Najefiksniji način uništavanja krevetnih stenica je toplotni tretman. Eko Tim poseduje adekvatnu opremu i profesionalno osoblje za obavljanje ovog delikatnog procesa. Alternativni način istrebljenja stenica je primena insekticida. Ukoliko se odlučite da to samostalno obavite, morate se raspitati u prodaji koji su to tačno preparati za primenu protiv stenica i obavezno neka budu odobreni od strane Agencije za zaštitu životne sredine i sigurne za upotrebu. Prilikom primene insekticida strogo se držite pravila kako ih primenjivati, jer pogrešna upotreba može ostaviti posledice i na ukućane i na kućne ljubimce. Takođe, morate se dobro raspitati gde sve da prskate insekticid, a morate biti i temeljni u tom svom poslu, jer one su, kao što smo rekli, veoma skrivene i zavučene na najnepristupačnijim mestima.

Dezinsekcija protiv stenica

Najsigurnije i najefikasnije je angažovati stručnjake za suzbijanje ovih štetočina. Eko-tim uspešno godinama unazad rešava probleme suzbijanja stenica.

Borba sa stenicama nije naivna. Postoji dva osnovna načina: Sanacija toplotom – pri kojoj stručno lice posebnom aparaturom zagreva prostor zaražen stenicama do 60⁰C. Stenice ne mogu da izdrže tako visoke temperature i umiru; Hemijska deratizacija – primena odrgovarajućih insekticida je najdelotvornija. Za potpuno uništenje ovih štetočina, često je potrebno više puta tretirati zaraženi prostor.

Svi koji sumnjate, a posebno vi koji imate problem sa stenicama, nemojte ništa raditi na svoju ruku. Problem je dosadan i uporan i najefikasnije, najbrže i najekonomičnije rešenje je da to za vas urade profesionalci. Eko Tim ima dugogodišnje iskustvo u takvoj borbi i verujte nam bolje je da mi to obavimo za vas. Ne brinite, sredstva koja koristimo su ekološki sigurna, a naš rad overen od strane nadležnih službi. Pozovite nas da dođemo do vas, procenimo situaciju i efikasno rešimo problem u najkraćem roku.