toplotni tretman krevetnih stenica

Krevetne stenice naseljavaju se u neposrednoj blizini čoveka, a aktivne su kada legnete da spavate. Izuzetno ih je teško primetiti zbog svoje mikro veličine, a stanište nalaze u krevetima, jastucima, dušecima, garderobi, prostirkama i tepisima. Upravo iz tog razloga veoma je zahtevno efikasno ih se rešiti. Primena insekticida jedna je od mera zaštite, ali kao najefikasniji metod borbe protiv krevetnih stenica u praksi se pokazala primena toplotnog tretmana. Eko Tim prvi i jedini poseduje svu neophodnu opremu i stručno osoblje za obavljanje ovog tretmana.

Šta je toplotni tretman krevetnih stenica?

Podizanje i održavanje temperature prostorije do nivoa na kom izumiru kućne stenice predstavlja glavni princip ove metode. Priprema prostorije i pravilno pozicioniranje aparata za zagrevanje vazduha osnova su za uspešnost i efikasnost. Održavanje temperature se vrši u kontrolisanim uslovima, a dužina trajanja tretmana zavisi od nekoliko faktora, poput zapremine prostorije, količine nameštaja, stepena kontaminacije. Nakon završenog tretmana i vraćanja temperature na optimalnu, prostorije se mogu nesmetano koristiti.

toplotni tretman krevetnih stenica

Efikasnost toplotnog tretmana

Toplotni tretman pokazao se u praksi kao najefikasniji i najbrži metod eliminisanja krevetnih stenica, kao i drugih insekata koji naseljavaju domove. Podizanje temperature u prostoriji dovodi do izumiranja štetočina u svim životnim stadijumima, odrasle forme, nimfe i jajašca, u kratkom vremenskom roku.

Pripreme za termički tretman stenica

Termički tretman krevetnih stenica zahteva prethodne pripreme prostorije u kojoj se obavlja. Da bi izbegli rizik od štete, ali i pripremili prostor za efikasan i bezbedan tretman, potrebno je ispuniti sledeće zahteve. Nepoštovanje pravila pripreme za tretman od strane vlasnika objekta može dovesti do kašnjenja obavljanja tretmana, ili do nanošenja materijalne štete ukoliko se adekvatno ne ispoštuju procedure.

Pre obavljanja tretmana potrebno je da u poslednjih 60 dana u tretiranom prostoru nije primenjivana ni jedna vrsta pesticida. Ukoliko je to ipak bio slučaj, potrebno je detalno očistiti pesticidnu prašinu ukoliko je ima.

Tretman prosečno traje oko 12 sati i u tom periodu nije dozvoljen boravak u objektu.

Tokom procesa zagrevanja, temperature dostižu i do 65°C.

Visoke temperature su štetne za krevetne stenica, ali i za određenu opremu u domu koju je potrebno ukloniti prilikom priprema.

Cena toplotnog tretmana krevetnih stenica zavisi od površine prostorije. Cenovnik možete pogledati ovde.

Priprema kreveta

Krevete pomerite najmanje metar od zida ka centru prostorije.
Ukoliko se ispod kreveta nalaze kutije sa garderobom, ili drugi predmeti, potrebno ih je izneti iz prostorije.
Ukoliko krevet sadrži fioke koje su napunjene garderobom ili posteljinom, potrebno ih je isprazniti pre tretmana.

Priprema garderobe

Stenice često u garderobi, odnosno ormanima mogu napraviti svoje utočište. Da bi se izbeglo ponovo unošenje stenica u prethodno iznetoj odeći, posteljini, jastucima, potrebno je termički ih tretirati pre vraćanja u tretiran prostor.
Komotno spakovana odeća može ostati u fiokama, a iz komoda je potrebno izvući pune fioke, kako bi se omogućilo pravilno strujanje toplog vazduha.
Odeća u ormarima može ostati na vešalicama, ukoliko između stvari  ima dovoljno prostora za strujanje vazduha.
Ostala odeća koja ostaje u tretiranom prostoru može biti uredno spakovana.
Nemojte pakovati odeću u plastične kese.
Sve kutije i zatvorene pakete potrebno je izvaditi iz ormara, otvoriti i postaviti što bliže centru prostorije.
Pripazite na količinu stvari koje se tretiraju, jer pretrpane prostorije uz veliki broj upakovanih predmeta koji sprečavaju slobodno kretanje vazduha i prodiranje toplote mogu uticati na konačan rezultat tretmana.
U slaganju odabrane tretirane garderobe pomoćiće vam naši stručnjaci, kako bi pripreme bile efikasne a tretman uspešan.

Priprema kofera i torbi

Ukoliko posedujete kofere i torbe, možete ih uneti u prostor koji se tretira.
Ostavite ih otvorene kako bi efikasno bili termički obrađeni.

Ukolonite ove stvari iz prostorija

Velike temperature mogu dovesti do topljenja, oštećenja, pucanja, čak i eksplozija predmeta, pa je potrebno ukoniti: sva topljiva hrana, voće i povrće, flaširana pića, upaljači, kozmetika, šminka, karmini, kreoni, dezodoransi, sapuni, lekovi i vitamini, nosači zvuka, ploče, diskovi, kompjuteri i elektronski uređaji, televizori, kućni bioskopi, audio sistemi, zvučnici.

Neophodno je izmestiti sva umetnička dela, posebno uramljene slike, kao i sve papirne predmete. Fotografije i albume sa slikama sklonite na bezbedno mesto, kao i sve druge stvari koje imaju materijalnu ili sentimentalnu vrednost, poput magneta za frižidere ili kreditnih kartica, koji na velikoj toploti mogu da se demagnetišu.

Izmestite sve biljke iz prostorije.

Na dan tretmana

Isključite klima uređaje i ventilatore.
Zatvorite sve prozore.
Izbacite smeće i kese sa smećem iz prostorija koje se toplotno tretiraju.

krevetne stenice toplotni tretman

Kako se vrši toplotni tretman krevetnih stenica

U pripremljene prostorije, nakon izvršene provere da je procedura pripreme adekvatno urađena, unosimo i postavljamo profesionalne aparate za termičku dezinsekciju na unapred isplanirana mesta.

Prilikom početnog podizanja temperature vrši se još jedna provera da li je prostor pripremljen za bezbedan tretman.

Redovno kontrolišemo podizanje temperature dok ne dođe do željenog maksimuma.

Na ovoj temperaturi prostorija ostaje okvirno 3 sata. Negde na pola ovog perioda, ovlašćeno lice u zaštitnoj opremi ulazi da otvori fioke, prevrne dušeke, pomeri odeću i izvrši potrebne propratne aktivnosti kako bi se uverili da će toplota nesmetano dopreti u sve delove prostorije.

Tokom procesa na najvišoj temperaturi svi ormani i fioke su otvorene.

Nakon tretmana

Temperatura prostorija nakon tretmana ostaje visoka određeni vremenski period dok ne dođe do prirodnog hlađenja svih tretiranih delova.

Ubrzano hlađenje može se ostvariti otvarnjem svih prozora i luftiranjem, odnosno paljenjem ventilatora. Nemojte paliti klima uređaje niti koristiti električne aparate dok temperatura ne dođe na optimalnu vrednost.

Preporuka je da iznete i tretirane stvari iz prostorija ne vraćate na svoje mesto dok se temperatura prostorije i svih elemenata ne stabilizuje.

Pre nego što vratite sve stvari na mesto, potrebno je detaljno usisati prostoriju kako bi pokupili sve odumrle ostatke insekata.

Ne koristite hemijska sredstva za održavanje 30 dana nakon izvršenog tretmana.

Veoma je važno ispoštovati sve opisane procedure pre, za vreme i nakon tretmana kako bi tretman termičke dezinsekcije krevetnih stenica bio bezbedan i uspešno obavljen.

Toplotna dezinsekcija krevetnih stenica

Eko Tim jedini na domaćem tržištu poseduje tehnologiju i profesionalno obučeno osoblje za obavljanje toplotne dezinsekcije. Iako je primarni cilj tretmana baziran na istrebljenu krevetnih stenica koje su jedan od najnezgodnijih štetočina za uništenje, efekat termičke dezinsekcije je jednako efikasan i kod ostalih vrsta insekata koji se naseljavaju u stanovima i kućama.

Pozovite nas za sva dodatna pitanja i informacije i zakažite termin ove dokazano najefikasnije metode za istrebljenje stenica i drugih insekata.