knjiške vaši

Vaši (lat. Phthiraptera) su mali parazitski insekti koji žive uz domaćina, uključujući biljke, ljude i životinje. Bez postojanja domaćina njihovo razmnožavanje i rast populacije bi bio nemoguć. Ovi ekoparaziti su poznati još i pod imenom vaške ili uši, odnosno gnjide što je naziv za vaš jajašca. Redu vaši, perojeda i dlakojeda pripada preko 4900 vrsta. U osnovi se dele na dva reda, Anoplura – poseduju usni aparat za sisanje i Mallaphaga – poseduju usni aparat za grickanje. Ovi sitni bezkrilni predstavnici su obično ne duži od 4-3 milimetra, boje od svetlosive do smeđe.

Vrste vaši

Iako nam je prva asocijacija na ove štetočine neprijatnosti, svrab, možda se i češete po glavi dok ovo čitate, samo tri vrste su prenosioci ljudskih bolesti. Vaši mogu izazvati velike materijalne štete usevima, stvoriti problema kod uzgajatelja životinja, ali i napasti arhive, dokumenta, knjige, i izazvati neprocenjive štete ukoliko posedujete vredne kolekcionarske primerke. Različite familije vaši su Pemphigidae, korenova vaš; Eriosomatidae, krvava vaš; Phylloxeridae, filoksera; Chermesidae, lisne vaši četinara.

Knjiške vaši

Knjiške vaši (lat. Psocoptera, Psocodea) su štetočine koje se često pojavljuju u knjižarama, bibliotekama i arhivama. Ishranom na knjigama i dokumentima, mogu naneti štetu kulturnom nasleđu, ličnim kolekcijama i poslovnim podacima. U prirodi se mogu nači na kori drveta.

Red knjiških vaši je zapravo stariji od vaši koje smo predstavili u uvodnom tekstu. One su evoluirale iz Troctomorpha podreda knjiških vaši, tako da Psocoptera i Phthiraptera zajedno pripadaju redu Psocodea.

Knjiške vaši obuhvataju više od 5500 vrsta. Smatraju se najprimitivnijim oblicima hemipteroida, a pojavili su se pre gotovo 300 miliona godina. Prilagodili su se savremenom urbanom svetu, pa nastanjuju domaćinstva, hrane se skrobom, žitaricama, lepkom za tapete, povezom knjiga i papirom. U prirodi se hrane gljivama, algama, lišajevima i slično. Jajima je potrebno dve do četiri nedelje da se izlegu, a odrasle jedinke žive do šest meseci.

Lisne, biljne vaši

Biljne vaši (lat. Aphididae), poznate i kao lisne vaši, su mali polifagni insekti koji se hrane biljnim sokovima. Njihova ishrana usisavanjem sokova može prouzrokovati uvijanje, žutenje, zaostali rast i slabljenje biljaka. Ove insekte često možete videti na biljkama u vašem vrtu, bašti ili čak na sobnim biljkama. Prenosioci su patogenih organizama, uzročnici bolesti biljaka, što ih čini štetočinama u poljoprivredi i vrtlarstvu, ratarskim usevima, na lekovitom i ukrasnom bilju. Afidi se probijaju u biljna tkiva, što može izazvati stvaranje lepljive slatke supstance, poznate kao medna rosa koja dalje privlači druge vrste insekata na biljke. Brzo se razmnožavaju i stvaraju kolonije. Najpoznatije vrste su bele biljne vaši, štitaste vaši, prašne vaši i zelene biljne vaši, crna repina vaš, hmeljova lisna vaš, žitne vaši, kupusova vaš.

Leptiraste vaši

Leptiraste vaši (lat. Aleyrodina) obuhvataju sitne insekte prekrivene belim voštanim prahom. Izgledom podsećaju na leptira, po čemu su i dobile ime. Obitavaju u poljima i staklenicima, gde mogu biti uzročnici velikih ekonomskih šteta. Najpoznatije vrste su bela leptirasta vaš i kupusova leptirasta vaš.

Kokošije vaši

Kokošije vaši su paraziti pernatih ptica i mogu uzrokovati nelagodnost i fizičke probleme kod pernatih ptica, kokoške, ćurke i ostala živina. Najčešće su tekuti ili pipa. Prenosioci su zaraznih bolesti, brzo se razmnožavaju i mogu lako zaraziti čitavo jato. Životinje postaju nemirne, mogu gubiti težinu, opada im imunitet, smanjuje proizvodnja jaja, a u pojedinim slučajevima mogu izazvati i uginuće živine.

Čovečija i stidna vaš

Čovečija vaš (lat. Pediculus Humanus) i stidna vaš (lat. Phthirius pubis) su dve vrste vaši koje parazitiraju na čoveku. Od toga je čovečija vaš ima dve podvrste – telesna vaš (lat. Pediculus Humanus Humanus) i vaš glave (lat. Pediculus Humanus Capitis). Ujed vaši izaziva crvenilo i svrab na mestu ujeda. Ukoliko je jedan od članova porodice zaražen, preporuka je sredstvima protiv vaši tretirati celu porodicu. Postoje razni šamponi, prah i puderi za rešavanje ovog problema. Najčešće se pojavljuju u prenaseljenim sredinama, u lošim higijenskim uslovima, a prenosioci su različitih vektorskih bolesti.

Tretmani kontrole vaši

Stručan i profesionalan pristup je ključan za efikasnu kontrolu vaši. U zavisnosti od situacije, tretiranog područja, vrste vaši i njihove infestacije, primenjuju se različiti tretmani. Metode uključuju hemijske tretmane, toplotne tretmane, mehaničke metode i upotrebu insekticida. Svaka metoda ima svoj način delovanja, ali cilj im je eliminisati vaši i sprečiti njihov povratak. Procesi uključuju identifikaciju infestacije, odabir odgovarajuće metode, primenu tretmana i praćenje rezultata.

Dezinsekcija

Dezinsekcija podrazumeva primenu specijalnih preparata kako bi se uništile vaši. Ova metoda je sigurna i efikasna, smanjuje prisustvo vaši i sprečavajući njihov povratak.

Hemijski tretmani

Primena hemijskih insekticida, prilagođenih za borbu protiv vaši efikasan je metod odbrane od vaši. Ova kurativna metoda garantuje dugoročno uspešne rezultate, tretman je potrebno ponoviti i po nekoliko puta, u zavisnosti od vrste vaši i tretiranog područja.

Toplotni tretmani

Toplota se koristi kako bi se ubile vaši. Ova metoda je ekološki prihvatljiva i efikasna u zatvorenim prostorima. Pre primene toplotnog tretmana, potrebno je obaviti neophodne pripreme kako ne bi došlo do neželjene materijalne štete usled visokih temperatura koje se formiraju u tretiranim prostorijama.

Prevencija

Prevencija je ključna za sprečavanje pojave vaši. Preventivne metode podrazumevaju redovno održavanje higijene i redovno praćenje mogućih izvora infestacije kako ne bi došlo do neželjenih rezultata.

Posedujemo ekspertizu i iskustvo za sigurnu i efikasnu kontrolu vaši. Angažovanjem Eko Tim stručnjaka osiguravate da se problem reši temeljno i profesionalno, na duži vremenski period. Pravilno ćemo identifikovati vrstu vaši, odabrati odgovarajuću metodu i osigurati sigurnu primenu tretmana.