kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su veoma otporni insekti, koji mogu preživeti u najrazličitijim uslovima. Veoma brzo se razmnožavaju, regenerišu ukoliko ostanu bez nekog dela tela i kao takvi, za kratko vreme mogu zaposeti velike površine. Ovo posebno može biti problem, kada je taj prostor vaš stan ili kuća. Ako se pitate zašto bubašvabe toliko vole naš stambeni prostor, odgovor leži u hrani. Drugim rečima, bubašvabe vole ostatke hrane i ako ih osete, one će krenuti u tom pravcu. Zato se smatra da je jedan od najbitnijih preduslova održavanje redovne higijene prostora.

Ko nije imao problem sa bubašvabama, taj ne zna šta je patnja. Iako možda zvuči preterano, zaista je tako. Uostalom, ako niste bili njihova meta, pitajte nekoga ko jeste i čućete kakva su napast ovi insekti.

Gde se pojavljuju bubašvabe

Kuhinje su najčešća meta jer se tu nalazi najveća količina hrane. Kada kažemo hrana, mislimo bukvalno i na najmanju količinu hrane. Pa tako, ostaci od hrane u kantama za smeće, u sudoperama ili čak mrvice brašna, šećera ili drugih namirnica u visećim delovima su dovoljni da privuku bubašvabe. A, kada dođu, zavlače se svuda gde stignu. U sve otvorene kese sa hranom, iza frižidera, ispod sudopere, među kutije ili novine ukoliko se nađu na podu, iza nameštaja i slično.

kako se rešiti bubašvaba

Veoma su brze, imaju čulo vida koje pokriva prostor od 360⁰, a i veoma su vešte u kretanju. Nije ih preporučljivo juriti i ubijati, jer ne samo da na taj način nećete rešiti problem, nego čak njihovim ubijanjem, da li gaženjem ili nekim predmetom, stvarate šansu da larve koje se nalaze na njihovom telu prenesete i u neke druge delove kuhinje ili stana. Praktično rečeno, postaćete njihovi saveznici u zauzimanju prostora.

Uzeći sve u obzir, jasno je zaljučiti da ukoliko vam se bubašvabe pojave u prostoru, budite brzi u njihovom suzbijanju. U protivnom, za kratko vreme imaćete veliki broj jedinki, koje će vam kontaminirati ne samo hranu, nego i sav onaj prostor kojim se kreću. Ako uzmemo u obzir da je to prostor gde živimo, njihova pojava je velika opasnost za zdravlje ukućana. A, ukoliko svemu tome dodamo da i veoma ružno izgledaju, prevencija može da krene već sada.

Pored kuhinje, bubašvabe vole vlažna mesta, pa tako se često mogu naći u kupatilu, u kanalizacionim cevima, te se javljaju i kao prenosioci mnogih infekcija.

Preventivne mere protiv bubašvaba

Prva i osnovna stvar je da prostor držite čistim i urednim. Na šta konkretno mislimo: namirnice i začine u kuhinji držite u zatvorenim kutijama, temeljno obrišite radne delove nakon pripemanja hrane, ne ostavljaje prljavo posuđe u sudoperi, redovno praznite kantu za smeće, ili je držite na terasi, detaljno i redovno brišite podove. Nakon tuširanja obrišite kupatilo, jer bubašvabe idu na vlagu, zamenite slavine koje cure, zapušite sve eventualne otvore na kanalizacionim i drugim cevima. Proverite zidove, sanirajte pukotine i postavite zaštitne mreže na prozorima ili komarnike.

Preventivne mere su neophodne, međutim nisu i presudne. Pitate se zašto? Iz razloga što se bubašvabe mogu u vaš prostor preseliti iz susednog stana ili kuće. Stoga pored prevencije, bavite se i dezinsekcijom.

Dezinsekcija bubašvaba

Dezinsekcija bubašvaba vrši se odgovarajućim hemijskim sredstvima koja se u vidu mamaca, to je najčešće čvrsta materija, postavljaju na tačno određenim mestima, kuda se kreću ove štetočine. Iako postoje sredstva koja sami možete kupiti u prodaji, daleko bolji i efikasniji način je pozivanje stručnih službi. Razlozi za to su višestruki. Imamo znanje, iskustvo i sredstva kojima se efikasno i trajno borimo protiv bubašvaba. Uvidom u prostor dolazimo do tačne procene koja količina bubašvaba je u pitanju, koji je stadijum njihovog prisustva i u skladu sa tim da brzo i efikasno reagujemo.

Dezinsekcija se obavlja po evropskim standardnima, bezbednim hemijskim sredstvima, koja su bezopasna za ukućane i njihove kućne ljubimce, a sa druge strane veoma efikasna kada je uništavanje bubašvaba u pitanju.

Sredstvo protiv bubašvaba

Kao i u svemu, postoje alternativni načini u borbi sa ovim šetočinama u vidu premaza od sirćeta, belog luka, mirisa lovorovog lista ili nane. Međutim, ono što je sigurno, najbolje rezultate i za najkraće vreme daje dezinsekcija.

Ukoliko nikada niste imali problem sa bubašvabama, vi ste pravi srećnici. Međutim, ukoliko dođete u takvu situaciju, ne paničite. Pojava i invazija ovih insekata u stambenom prostoru je jedan od najčešćih problema sa kojima se ljudi susreću. Problem, kome treba prići ozbiljno i stručno, a najbolji način za to je pravovremenom dezinsekcijom.