Kako prepoznati krticu?

Krtice su mali sisari prilagođeni podzemnom načinu života.Od svih životinja krtice su najiskusniji kopači.Krtice imaju cilindrična tela prekrivena baršunastim krznom sa malim ili prekrivenim očima, vrlo male i neupadljive uši, , a ono što ih karakteriše jesu snažne prednje noge i velike šape koje su nalik dlanovima i prilagođene su za kopanje, dok su zadnja stopala kratka i mala.

Karakteristike krtica

Krtice provode većinu svig života same i pod zemljom u svojim tunelima. Hrane se glistama, insektima i puževima. Karakteristika krtica je da su one samotnjaci, one pri susretu napadaju jedni druge dok se jedno od njih dvoje ne povuče ili ne bude ubijeno.

S obzirom da troše mnogo energije u kopanju, krtice gotovo neprestano moraju jesti

Kako krtice kopaju tunele i izbacuju zemlju stvaraju se grebeni i nasipi, što može da poremeti travnjake i ošteti korenje biljaka.

Ukoliko primetite nasipe na zemlji vulkanskog oblika, verovatno imate problem sa krticama.

Kako se rešiti krtica?

Tuneli koje kopaju krtice u potrazi za hranom nalaze se neposredno ispod površine zemlje, a kopanjem ovih tunela prouzrokuju propadanje trave i drugih biljaka čime prouzrokuju štetu. Pored ovih površinskih tunela kopaju i dublje tunele, zvane piste.

One mogu opustošiti travnjak u kratkom vremenskom periodu.

Kako oterati krtice?

Krtice ne predstavljaju pretnju za ljude, ali mogu uzrokovati ogromne štete u našem dvorištu, bašti, travnjacima, na njivama… Ukoliko ste sumnjate ili ste primetili da krtice stanuju u vašoj blizini, verovatno se pitate kako se rešiti krtica?

Prednost svakako treba dati biološkoj metodi, što podrazumeva da oterate krtice sa vaše parcele.S obzirom da su krtice zakonom zaštićene i zabranjeno je njihovo fizičko suzbijanje, mogu se primenjivati repelenti (sredstva za odbijanje), koji potiskuju ove životinje.