krtice

Kako izgleda krtica?

Krtice (lat. Talpidae) su mali sisari prilagođeni podzemnom načinu života. Od svih životinja krtice su najiskusniji kopači. Krtice imaju cilindrična tela prekrivena baršunastim krznom sa malim ili prekrivenim očima, vrlo male i neupadljive uši, a ono što ih karakteriše jesu snažne prednje noge i velike šape koje su nalik dlanovima i prilagođene su za kopanje, dok su zadnja stopala kratka i mala.

Dužina tela se kreće od od 6 do 22cm, sa težinom od 9 do 170gr. Poseduju nežno i mekano krzno, koje im pomaže da se lako kreću napred i nazad kroz kanale. Neke vrste imaju krzno koje odbija vodu, tako da slobodno i lako plivaju kroz vodu. Imaju dobro razvijenu vilicu sa 44 zuba koji im omogućavaju lako savladavanje insekata kao hrane. Iako nemaju uši čulo sluha im je dobro razvijeno. Imaju male oči sakrivene u krznu.

Po izgledu krtice su veoma slične slepom kučetu, te često dolazi do zabune koja životinja je u pitanju. Međutim, ukoliko znate razlike odmah će vam biti jasno o kome se radi. Za razliku od slepog kučeta koje je sive boje, krtica je crna i ima izduženu njušku.

Karakteristike krtica

Krtice provode većinu svog života same i pod zemljom u svojim tunelima. Hrane se glistama, insektima i puževima. Karakteristika krtica je da su samotnjaci. One pri susretu napadaju jedne druge, dok se jedno od njih dvoje ne povuče ili ne bude ubijeno. S obzirom da troše mnogo energije u kopanju, krtice gotovo neprestano moraju jesti.

Kako krtice kopaju tunele i izbacuju zemlju stvaraju se grebeni i nasipi, što može da poremeti travnjake i ošteti korenje biljaka. Ukoliko primetite nasipe na zemlji vulkanskog oblika, verovatno imate problem sa krticama.

Krtice žive na širokom području. Staništa im predstavljaju livade, pašnjaci, šumsko tlo, obradivo zemljište, parkovi, voćnjaci. Ima ih i u seoskim i u gradskim sredinama. Žive pod zemljom, te uvek traže rastresito zemljište.
Pod zemljom prave čitave sisteme kanala širine između 3,5 i 5cm, na dubini od 20cm. U kanalima se nalazi i gnezdo gde jednom godišnje donose od 2 do 4 mlade jedinke. Životni vek krtice je oko 8 godina.

U stalnoj potrazi za hranom, krtice u toku dana znaju na povрšinu da izbace i od 5kg zemlje, što je na godišnjem nivou oko 2t. Zbog tih zemljanih humki krtice se smatraju štetočinama, jer narušavaju izgled površine zemljišta.

Krtice imaju izražene žlezde koje se aktiviraju kada su u opasnosti i puštaju veoma neprijatan miris, zbog čega ih drugi mesojedi ne diraju. Njihovi neprijatelji su ptice kada se nađu na površini zemlje, kao i čovek koji u borbi sa njima često primenjuje silu i uništava ih, iako je zakonom takvo delovanje zabranjeno.

krtica štetočina

Korist od krtica

Krtice su bubojedi, odnosno hrane se insektima, ali i crvićima, larvama insekata i glistama. Na taj način one uništavaju štetočine koje napadaju biljke i predstavljaju prirodni insekticid. Drugim rečima, krtice čine odličan i dobro razvijen lanac ishrane pod zemljom. Zahvaljujući njima nema potrebe za primenom hemijskih preparata za uništavanje neprijatelja biljaka, čime se smanjuje i zagađenje zemljišta i samih biljaka.

Sa druge strane, zahvaljujući krticama i sistemu podzemnih kanala koje one prave, stvara se podzemna ventilacija, ali i put kojim biljke lakše dolaze do vode i hranljivih materija u zemljištu.

Ovde ponovo dolazi do izražaja fizička sličnost sa slepim kučetom koje je biljojed i koje mnogo češće i svakako obilnije uništava biljne vrste i predstavlja daleko veću štetočinu nego što je to krtica.

Uništavanje krtica

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, u Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsti biljaka, životinja i gljiva Republike Srbije, obična krtica (lat. Talpa Europaea)  se nalazi na listi zaštićenih divljih vrsta, dok se slepa krtica (lat. Talpa Caeca) nalazi na listi strogo zaštićenih divljih vrsta, i njihovo uništavanje je zabranjeno.

Kako se rešiti krtica?

Tuneli koje kopaju krtice u potrazi za hranom nalaze se neposredno ispod površine zemlje, a kopanjem ovih tunela prouzrokuju propadanje trave i drugih biljaka čime prouzrokuju štetu. Pored ovih površinskih tunela kopaju i dublje tunele, zvane piste. One mogu opustošiti travnjak u kratkom vremenskom periodu.

Kako oterati krtice?

Krtice ne predstavljaju pretnju za ljude, ali mogu uzrokovati ogromne štete u našem dvorištu, bašti, travnjacima, na njivama… Ukoliko sumnjate ili ste primetili da krtice stanuju u vašoj blizini, verovatno se pitate kako se rešiti zakonom zaštićene vrste?

Najbolje sredstvo protiv krtica je biološka metoda deratizacije, što podrazumeva da oterate krtice sa vaše parcele. S obzirom da su zakonom zaštićene i zabranjeno je njihovo fizičko suzbijanje, mogu se primenjivati repelenti (sredstva za odbijanje), koji potiskuju ove životinje, kao i mehanička metoda deratizacije u vidu zamki za krtice.

Zamka za krtice

Na tržištu postoji veliki broj različitih mehaničkih zamki za krtice koje možete postaviti u svom dvorištu, bašti, plasteniku. Potrebno je izabrati klopke izrađene od kvalitetnih materijala, kako bi upotreba bila višegodišnja. Zamka za krtice tunel je cev koja služi da krtica uđe, ali ne može da izađe. Modeli sa indikatorom, npr zastavicom, obavestiće vas ukoliko se krtica ulovi. Ova vrsta zamke naziva se humanom, jer za razliku od različitih mehanizama zamki sa takozvanim čeljustima i čekićima, koje su ilegalne, ostavlja krticu u životu. Nakon što se krtica uhvati u zamku, potrebno je osloboditi je na bezbednoj udaljenosti od štićenog prostora.

Deratizacija protiv krtica

Ukoliko niste sigurni kako da to sami obavite, a da ne naškodite krticama i ne povredite zakon, kontaktiraje nas. Mi smo Eko Tim, tim profesionalaca koji ima dugogodišnje iskustvo u uspešnoj borbi sa ovim životinjama. Suština je da se primene odgovarajuće mere deratizacije i upotrebe adekvatna sredstva koja će bezbedno oterati krtice sa vašeg prostora, a da neće uništiti biljke i narušiti postojeći ekosistem. Mi u Eko Timu radimo poštujući utvrđene EU standarde, uz posedovanje svih dozvola i saglasnosti nadležnih domaćih službi i ministarstava.

Ako ne znate odakle da krenete i koji je prvi korak u rešavanju problema, pozovite nas da izađemo na teren, procenimo situaciju i dogovorimo se o daljim koracima.