dezinsekcija stana

Insekti u stanu

Šta je to što privlači bube da se nastane u našim stanovima? Najčešći odgovor je održavanje higijene. Redovno čišćenje prostorija u kojim se priprema i konzumira hrana u mnogome će sprečiti dolazak insekata. Ako se ostaci hrane zadržavaju po podovima i nameštaju, to je otvoren poziv za razne insekte da krenu u akciju. Sitne mrvice su posebna poslastica, a mirisi koji nama direktno nisu primetni, privlače ih i sa velike udaljenosti. Trajno uklanjanje buba i insekata obavlja se jednim od najzastupljenijih ddd tretmana – dezinsekcija stana.

Ukoliko primetite usamljenog mrava da se šeta po vašoj radnoj ploči u kuhinji, znajte da čitava kolonija sigurno nije daleko. Mravi su najčešći posetioci stanova, lako pronalaze puteve kroz najsitnije pukotine. Njihov eko sistem je prilično uređen, od matice ili kraljice, preko izviđača koji su u stalnoj poteri za izvorima hrane, do radnika čiji je zadatak da donose hranu. U procesu istrebljenja mrava, najvažniji zadatak je uništiti maticu. Ubijanjem pojedinačnih mrava samo privremeno odlažete problem.

dezinsekcija stana

Iz porodice stenica, podvrsta krevetne stenice obuhvata insekte koji žive u vašoj posteljini, jastucima i dušecima. Kada utonete u dubok san, kreću u akciju, pa se često ujutru probudite sa ujedima, sličnim onim od komaraca, koji izazivaju svrab i crvenilo. Njih ne možete uočiti golim okom, i često je jedini način za rešenje problema dezinsekcija.

Buba ruse u stanove i kuće ulaze kroz različite pukotine, a najčešće kroz kanalizacione cevi i ventilacione sisteme. Njihova građa im omogućuje olakšano kretanje i kroz najuže procepe. Najčešće se nastanjuju ispod radnih ploča, iza visećih kuhinjskih elemenata, i oko vodovodnih cevi, jer im pogoduje vlažnost i toplota. Pored toga što su u stalnoj potrazi za hranom, mogu naneti štetu i na materijalna dobra poput knjiga ili garderobe.

Dolazak proleća i toplijeg vremena označava i sezonu bubašvaba. Put u vaš stan ih obično navede iz podrumskih prostorija ili spoljašnje sredine. Možete ih neprimetno uneti u stan, a mogu se i sami useliti kroz instalacije, pukotine u zidovima, prozore, vrata. Omiljeno stanište za bubašvabe su kupatilo, WC, kuhinja. Aktivne su noću, pa vam se može desiti da kada upalite svetlo u prostoriji, primetite bubašvabu koja panično traži mračno mesto da se sakrije. To je dovoljan znak da se obratite službi za dezinsekciju.

Vrste buba u stanu

Najčešći insekti koje možemo sresti u kućnim uslovima su – žuti i crni mravi, bubašvabe, buba ruse, srebrna ribica, smrdibube, komarci. Većina ovih buba nisu opasne po zdravlje, bar ne u direktnom kontaktu. Posredno, mogu kontaminirati hranu, izazvati alergijske reakcije, a i ujed zna da bude bolan. Grupisanje svih insekata možemo podeliti na dve velike grupe, autohtone vrste i ne autohtone vrste.

Autohtone vrste insekata imaju za prirodno stanište prostor u kom živi čovek. U zavisnosti od doba godine, sezonski se pojavljuju u većoj ili manjoj meri.

Ne autohtone vrste insekata su one kojim je u toku cele godine potrebna toplota, pa se u zimskom periodu naseljavaju u prostor u kom živi čovek. Ovoj grupi insekata pripadaju žuti mravi, bubašvabe, buba ruse, srebrna ribica. Kod ove vrste insekata najčešće se primenjuju metode dezinsekcije stana.

Dezinsekcija stana

U procesu dezinsekcije stana koriste se ekološka sredstva, bez mirisa, koja nisu štetna po čoveka ili kućne ljubimce. Dezinsekcija stana je siguran i pouzdan način da se zauvek rešite dosadnih buba i insekata koji su izvršili invaziju na vaš stan ili kuću. Eko Tim poseduje dugogodišnje stručno iskustvo, profesionalno osoblje, uz sve neophodne dozvole i sertifikate nadležnih ministarstava. Tretman dezinsekcije stana obavljamo efikasno, u kratkom vremenskom roku na teritoriji Beograda, Subotice, Novog Sada, ali i čitave Srbije.