mravi u stanu

Za mrave važi mišljenje da su veoma inteligentni i vredni insekti, koji se drže zajedno i javljaju se u kolonijama. Prema zvaničnim podacima na svetu ima oko dvanaest hiljada različitih vrsta. Na naše podneblju najpoznatiji su crni, žuti i braon mravi. Iako, generalno postoji pozitivan stav prema ovim insektima, mravi u stanu su više nego nepoželjni.

Mravi u stanu

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se pojavljuju mravi u stanu, jeste nečistoća. Mravi zahvaljujući antenama koje poseduju veoma lako detektuju mesta gde ima najviše hrane. A, kako je po prirodi stvari, to najčešće kuhinja, neretko baš u tom prostoru možemo sresti ove insekte. Zanimljivo je što u početku mislimo da je u pitanju jedan do dva primerka, međutim situacija je daleko drugačija. A, evo i zašto.

Mravi kada osete hranu šalju svoju izvidnicu u formi mrava izviđača i to su ti prvi mravi koje mi vidimo. Na tom putu oni ispituju da li ima hrane. Kada je pronađu, nose deo hrane u koloniju kod ostalih, a potom svi zajedno kreću u pohod na nove količine. Sposobni su da za veoma kratko vreme pređu velike površine i stignu do izvora hrane. Međutim, mravi u stanu ne samo da nisu poželjni, oni su i veoma zarazni i opasni. Kretajući se ostavljaju trag za sobom i vrše kontaminaciju, što je veoma opasno kada se uvuku u kuhinju i dođu u direktan kontak sa hranom. Nakon toga hrana se mora baciti. Sa druge strane, mravi ispuštaju mravlju kiselinu koja može biti veoma toksična za one ljude koji su alergični na nju. Stoga, prisustvo mrava u stambenim objektima je veoma nepoželjno i opasno. 

Preventivne mere

Pitate se kako im doskočiti? Prevencijom. Čista i uredna kuća ili stan su osnovni preduslov da se mravi ne usele kod vas. Potrudite se da počistite ostatke hrane sa stola, radnih delova u kuhinji ili sa poda. Nekada je dovoljno i par mrva koje konstantno ostavljate da budu mamac za ove insekte. Kantu za smeće držite na terasi ili ako nemate tu mogućnost što češće je praznite i držite čistom. Potrudite se da nemate otvorene i lako dostupne namirnice, slatkiše ili sokove, koji su omiljena hrana mravima.

Mravi mogu živeti u unutrašnjosti zidova i ispod podova, što može biti izazovno za uklanjanje i tada je primena mera dezinsekcije neophodna.

Iako je čistoća i održavanje reda preduslov da nemate problem zvani mravi u stanu, to ne mora biti pravilo ukoliko živite u zgradi. U tom slučaju, mravi se veoma lako mogu provući iz jednog stana u drugi i napraviti problem. U tom slučaju pored mrava, izazivači vaših problema su i komšije. Kako sa komšijama ne možete ući u sukob ili nije baš poželjno, morate se obračunati sa mravima. Kako da to učinite? Postoje dva načina, samostalno alternativnim metodama ili pozivanjem stručne službe.

Alternativna borba sastoji se u korišćenju sredstava koja su se pokazala kao delotvorna u teranju mrava. Jedna od najčešćih metoda je pomoću krede. Poznato je da mravi ne vole kalcijum karbonat i neće preći preko njega. Dovoljno je da povučete linije i ograničite ih na jedan deo prostora. Takođe, mravi ne vole cimet. Dovoljno je posuti ovaj začin na mestima na kojima se mravi kreću i oni će se razbežati. Na istom principu deluje i limun, sirće, ali i kora krastavca, soda bikarbona i lovorov list. 

Budući da su mravi sitni, ali i veoma vešti insekti, oni se provlače kroz najsitnije pukotine i dolaze do svog cilja, odnosno ostataka hrane. Stoga, gde god da primetite rupice i mrave da se kroz njih kreću, zatvorite ih pur penom, gipsom ili nekim drugim sredstvom. Poenta je da sprečite njihov dolazak iz spoljašnje sredine.

mravi u kući

Mravi u kući

Ukoliko živite u kući, veoma je bitno da pored kuće i dvorište bude uredno i održavano. Sakupljajte lišće, odvojite ogrev od kuće, održavajte baštice sa cvećem. U protivnom mravi će se tu smestiti, formirati kolonije i krenuti u osvajanje vašeg prostora.

Dezinsekcija mrava

Ukoliko ništa od navedenih alternativnih metoda ne urodi plodom, a mravi u stanu nastave da obitavaju, pozovite stučnu službu, koja će sprovesti dezinsekciju i rešiti vas problema. Dezinsekcija se sprovodi upotrebom odgovarajućih dezinsekcionih sredstava koja mogu biti u vidu granula ili raspršivača. Koji god da izaberete budite sigurni da je njihova primena potpuno bezopasna za vas, vaše ukućane i ljubimce. Međutim, razlika u upotrebi je što ćete primenom granula uništiti sve mrave, ali za nekih sedam do deset dana, dok ćete ih, upotrebom spreja, odmah uništiti, ali zapravo samo one mrave koje ste poprskali.  

Borba sa mravima zna biti veoma naporna, ukoliko se ne sprovede na pravi nači i u pravo vreme. Iz tog razloga, potrudite se da im ne date šansu da vam se usele u prostor, a ukoliko do toga ipak dođe, zasucite rukave i pokažite im ko je gazda. Ukoliko vam to ipak ne pođe za rukom, pozovite nas.