novogodišnje štetočine

Praznična sezona donosi radost, toplinu i mnogo veselja, svetlost u očima najmlađih, miris raskošne trpeze i kuvanog vina, ali donosi i nešto što ne želimo u svojim domovima – neželjene štetočine. Često, dok unosimo praznične ukrase i atmosferu u svoj dom, unosimo i nezvane goste, najčešće razne insekte, koji su tokom godine pronašli utočište u našoj novogodišnjoj opremi. Kako bismo ove praznike proveli bez neprijatnih iznenađenja, evo nekoliko saveta kako sprečiti insekte da postanu deo naše praznične čarolije.

Proverite jelku

Ako unosite veštačku jelku koja je dugo stajala na tavanu, u podrumu ili je skladištena u nekoj tamnoj zatvorenoj prostoriji, obavezno je pregledajte, proverite je kao što biste pregledali poklone. Zamislite prizor: trepere svetiljke, deca veselo otvaraju poklone, a mali pauk se spušta niz vašu jelku. Ne želite to. Insekti vole skloništa koja dugo stoje, pa je važno proveriti jelku da ne biste doneli neželjene goste u vaš dom. Ako birate prirodnu jelku, obavezno je dobro pregledajte na insekte i tragove insekata po stablu i granama, pre nego je unesete u svoj topli dom, koji će im se sigurno svideti.

Pregled novogodišnjih ukrasa

Dok uređujete svoj dom svetlucavim ukrasima, setite se da glodari i insekti vole svetlucave predmete, mrak i toplotu, upravo ono što vaši praznični ukrasi predstavljaju većim delom godine. Pre nego što okačite ukrase, organizujte svoj mali praznični pregled. Pogledajte pažljivo da biste izbegli iznenađenja, bube, paukove, gnezdašca ne treba preseliti na jelku, a kasnije i po celoj kući. Ako ste skladištili ukrase u tavanu ili podrumu, ovo je obavezna procedura, možete čak nositi rukavice kako bi izbegli nenadani ujed pauka, posebno ako ste alergični. Ukrasi od stiropora su posebno privlačni insektima tokom godine, pa njima posvetite najviše pažnje.

Pravilno skladištenje dekoracije

Sve što je lepo ima kraj, pa tako i praznična idila. Kod skladištenja dekoracije za narednu godinu, budite jednako pažljivi i pedantni. Investirajte u zip kese i plastične kutije za skladištenje prazničnih ukrasa. Kartonske kutije nisu baš najbolja zaštita od insekata, glodare da ne spominjemo. Ovo je naročito važno ako svake godine aktivirate gomilu ukrasa, traka, svetala, grilandi i drugih dekoracija koje imaju sentimentalnu vrednost. Insekti neće imati šanse da upropaste vaše praznično blago ako ga pravilno spakujete. Izbegavajte čuvanje jestive dekoracije, a ako baš insistirate, onda ih odvojte u posebne kutije koje ćete dodatno zaštitit, kako biste sprečili neželjene posete insekata. Pregledajte dekoraciju prilikom pakovanja, ne dozvolite da jedan insekt postane nezvani novogodišnji gosti sledeće sezone, zajedno sa svojom širom rodbinom.

Dok se radujete prazničnoj čaroliji, zapamtite ove jednostavne korake kako biste se zaštitili od neželjenih gostiju. Eko Tim vam stoji na raspolaganju, pružajući stručne savete i usluge dezinsekcije kako biste osigurali mirne i bezbrižne praznike. Neka vaš dom blista poput najlepšeg ukrasa, a nova godina nek bude ispunjena zdravljem i ljubavlju. Srećni praznici!