kako se rešiti pacova i miševa

Kako se rešiti miševa i pacova

Otrov za pacove, lepak za miševe, ultrazvučni električni rasterivači, mišolovke, zamke i klopke. Saznajte načine kako se rešiti miševa i pacova.

Otrov za pacove

Otrovi za pacove dale se u dve veće grupe – akutni, brzodelujući i antikoagulanti, sporodelujući. Akutni otrovi deluju veoma brzo nakon unosa u organizam i izuzetno su toksični. Ova vrsta otrova predstavlja opasnost po čoveka i druge životinje, jer može doći do trovanja. Najčešće se primenjuju rodonticidi, odnosno sporodelujući otrovi, antikoagulantna sredststva – bromadiolon, brodifakum, vafrarin, kumarini i derivati inandiona. Zbog male opasnosti po čoveka, tek nakon rezistencije glodara na sporodelujuća sredstva, primenjuju se akutni otrovi heterogenog hemijskog sastava.

Nakon konzumiranja rodenticida, smrt glodara nastupa u periodu od tri do pet dana nakon unošenja otrova u organizam. Nakon toga potrebno je pronaći uginulu štetočinu, ukloniti je i dezinfikovati prostor u kom se nalazila. Ovo je dodatna komplikacija, jer često smrt nastupi na nepristupačnom mestu, a otkrijete je tek nakon što počnu da se šire neprijatni mirisi.

Otrov za pacove ne deluje štetno i smrtonosno samo za štetočine, već je i opasnost za druge životinje i ljude, tako da ukoliko posedujete kućnog ljubimca ili malu decu koja posećuju prostor iz kog planirate da isterate miševe ili pacove, nije preporučivo koristiti otrov, posebno ne akutni, i na lako dostupnim mestima.

Otrov za pacove možete nabaviti u poljoprivrednim apotekama, najčešće u obliku briketa, i u zavisnosti od proizvođača nosi različito ime: Mišomor, Pacomor, Ratimor, Glodacid, Brodisan.

Lepak za miševe

Lepak za miševe i glodare, osim što je izuzetno jak i efikasan za štetočine, takođe se jako teško skida sa ruku ili garderobe, pa budite pažljivi prilikom postavljanja klopke. Implementacija lepka za miševe podrazmeva postavljanje u spiralnom oblogu na odabranu tanku podlogu, drvena ploča, debeli karton, keramička pločica, i razni slični materijali koji nemaju upijajuće karakteristike. Nakon određenog vremena, oko pola sata, kada se lepak razlije po površini, u sredinu stavite mamac za miševe. Nakon što se štetočina ulovi, odstranite je sa lokacije i postavite novu klopku u obliku lepka za miševe. Preporuka za korišćenje lepka za pacove posebno u skladištima i prostorima za proizvodnju hrane, kao i prodavnicama, jer po HACCP standardu, obezbeđuje sve zdravstvene bezbednosti hrane, kao i poštovanje principa dobre operativne prakse. Lepak za pacove i miševe je netoksičan, bez boje i mirisa, i nije zapaljiv. Može se kupiti u poljoprivrednim apotekama, kao i u određenim megamarketima, prodavnicama široke potrošnje.

Zamka za pacove i miševe

Mišolovka ili zamka za miševe je mehanički uređaj koji služi za hvatanje miševa i pacova. Osim mišolovke sa oprugom, za koju svi znamo najviše zahvaljujući crtanim filmovima, a koja zapravo na prilično surov način rešava problem sa glodarima, postoji veliki broj različito dizajniranih zamki za pacove. Popularne su žičane zamke u obliku kaveza, u koju nakon što uđe, miš više ne može da izađe. Ekološke mišolovke funkcionišu po istom principu, PVC tunel sa poklopcima koji radi po klik klak sistemu naginjanja, i zatvara se nakon što glodar uđe po mamac.

kako se rešiti pacova i miševa

Ultrazvučni rasterivač miševa

Ultrazvučni rasterivač miševa i pacova radi na tehnologiji ultrazvučnih talasa i elektromagnetne tehnologije, stvarajući neprijatni ultrazvučni signal koje ljudsko uvo ne može da čuje. Ovaj princip kod glodara stvara bol i nepodnošljivu nelagondnost delujući na slušni i nervni sistem. Aparat rasteruje ne samo glodare poput miš i pacov, već i bubašvabe, mrave, krpelje, guštere i srodne štetočine. Iako deluje na više vrsta štetnih glodara i insekata, ultrazvučni rasterivač je u potpunosti bezbedan, i nije štetan po ljude, decu, ni kućne ljubimce, pse, mačke, ptice, niti životinje na farmama. Takođe, ne smeta ni biljkama, niti ometa elektronske uređaje. Konstantno promenjiva frekvencija talasa čini da štetočine ne mogu da se priviknu na zvuk ili stvore imunitet, pa su primorani da napuste skrovišta i potraže svoj dom daleko od vašeg ugroženog prostora.

Elektronski rasterivač miševa može se primenjivati na najrazličitijim mestima – stan, kuća, vikendica, podrum, suteren, potkrovlje, garaža, poslovni prostor, kancelarija, supermarket, restoran, farma, ambar, silos, šupa, skladište. Na tržištu je veliki izbor ovih uređaja, različitih cena i specifikacija, a neki od najpoznatijih brendova su Silverline, NeoTec, Weitech, Rovus.

Deratizacija podrazumeva različite primene preventivnih i kurativnih mera kako bi se sprečilo nastanjivanje i dalje razmnožavanje glodara na prostoru koji ugrožava čovekovo stanište, imovinu i zdravlje.