najveći pauk na svetu

Pauk je jedan od insekata od kog ljudi često imaju iracionalni strah. Daj, kako se plašiš obične bubice? U strahu su velike oči, jedna je od narodnih izreka koja može da se primeni na ove situacije. Osim ukoliko nije u pitanju baš veliki pauk. Baš baš veliki pauk. Najveći pauk na svetu. Upoznajte golijata.

Golijat (lat. Theraphosa Blondi) je vrsta pauka, paukoliki zglavkar migalomorfi, iz porodice tarantula i smatra se za najvećeg pauka na svetu, tačnije, najveću registrovanu vrstu pauka na svetu. Nastanjuje kišne šume severa Južne Amerike, tako da verovatno sa bezbedne udaljenosti čitate ovaj članak.

Koliki je najveći pauk na svetu?

Raspon nogu ove tarantule može dostići i do 30cm, dok dužina tela može biti do 13cm. Telo tamno braon boje prekriveno je sitnim dlačicama i ima težinu od oko 175 grama.

Da li je najveći pauk na svetu opasan?

Iako sve oko njegove pojave deluje zastrašujuće, Golijat je pitom i najverovatnije vas neće napasti. Barem mu to nije inicijalna namera. Svoje odbrambene mehanizme pale kada se osete ugroženim. Oštrim nakostrešenim dlakama, čekinjama na stomaku, tada ciljaju svoje neprijatelje. Ove male harpune ispaljuju trljanjem zadnjih para nogu. Nakon toga lako savladaju omamljeni plen. Kod čoveka, ispaljene „bodljice“ mogu izazvati svrab i iritaciju kože, a posebno mogu napraviti komplikacije ukoliko dođu u direktan kontakt sa sluzokožom, odnosno očima, nosom ili čak ušima. Ako ga ne dirate, verovatno vas neće ni videti. Kao i većina tarantula, imaju jako slab vid, a za orijentaciju i kretanje koriste vibracije koje osećaju kroz receptore u dodiru nogu sa površinom. 

Golijat spada u otrovne pauke, iako ubrizgavanje otrova koristi retko, isključivo u lovu. Jačina otrova koji ispušta je ekvivalentan otrovu koji ispušta osa, a kod čoveka ujed može da prouzrokuje trenutni bol uz manji otok i crvenilo, bez većih posledica.

Razmnožavanje pauka Golijat

Ženka je u stanju da izleže i do 200 jajašca u jednom ciklusu, a formiranje mladih jedinki traje između šest i osam nedelja.

Životni vek mužijaka i ženki je gotovo neuporediv. Ženke žive oko 15 godina, često i dosta više, čak i do 25 godina. Kod mužijaka, prosečni životni vek je od tri do šest godina.

Parenje ove vrste predstavlja pravi mali ritual. Ukoliko se na jednom mestu nađe nekoliko mužijaka, doćiće do međusobne borbe za pažnju kod ženke. Konačnu odluku ne donosi najjači, već upravo ženka. Ovo se može nazvati i pirova pobeda, jer mužijak tarantule Golijat ugine nekoliko meseci nakon parenja.

U zemljama poput Kambodža i Venecuela, pauk Golijat se nalazi u jelovnicima kao poseban specijalitet, izuzetnog ukusa.

Regenerišu se poput guštera

Tarantula Golijat vrši proces mitarenja, zamene kože. U ovom procesu ima mogućnost i da u potpunosti regeneriše svoje udove. U stanju je da odbaci povređeni, umrtvljen ekstremitet, i zahvaljujući pritisku tečnosti u svom telu formira nov, potpuno funkcionalan ud. Čitava ova operacija traje samo nekoliko sati.

Pored toga što nisu skloni da napadnu prvi, osim ukoliko je hrana u pitanju,  imaju razvijenu mogućnost da ispuste glasan zvuk, koji oponaša oglašavanje zmije zvečarke kojim se služe da zavaraju neprijatelje predatore, odnosno uplaše potencijalni plen.

Ishrana najvećeg pauka na svetu bazira se na drugim insektima i životinjama, pa su im na meti često crvi, razni insekti, gušteri, manje žabe, ali i zmije i ptice. Iako od davnina nosi nadimak “jedač ptica”, u stvarnom svetu ovaj čin se retko događa. 

I da ponovimo još jednom. Najveći pauk na svetu je Golijat.