prolećno čišćenje podruma

Polako, ali sigurno stiže nam proleće, a sa njim obilje pozitivne energije. Opijeni lepim vremenom, sa zadovoljstvo se prebacujemo u novi mod. Mod akcije, uređenja, velikog spremanja, sa ciljem stvaranja jednog lepšeg prostora i novog početka. A, da bi akcija bila upešna bitno je da krenemo u detaljno i kvalitetno spremanje. Kako se kuća gradi od temelja, red je da i čišćenje krenemo sa iste pozicije, odnosno od podruma.

Pitate se šta nam je sve potrebno da bi podrum zablistao? U nastavku vam navodimo koje su to bitne stvari na koje treba da obratite pažnju.

Napravite dobar plan

Složićete se da je daleko bolje kada u neki posao uđete sa planom, kada znate šta hoćete, kako hoćete i sa kim hoćete. Ista logika važi i kada je prolećno čišćenje podruma u pitanju. Dogovorite se sa ukućanima kada je najbolje da zajedno uradite posao. Kada odredite dan, pribavite sva neophodna sredstva, dogovorite se oko preraspodele posla i naravno, izračunajte koliko će to sve da vas košta. Potrudite se da sve izgleda kao jedna, istina prašnjava, ali opuštena prolećna akcija u kojoj ćete zajedničkim snagama osposobiti još jednu prostoriju u kući, gde će svako od vas imati deo za ostavu nekih svojih stvari.

Oprema za čišćenje

Da bi rad bio kvalitetan, a vi efikasni, potrudite se da obezbedite svu neophodnu opremu za čišćenje. Kako nikada ne znate na šta sve možete da naletite, prvo na spisku opreme, neka vam budu rukavice. Kada budete sigurni da su vam ruke spremne i bezbedne za rad, na spisak dodajte četke i metle za čišćenje, lopaticu, krpe, mopove i kante za brisanje i neophodnu hemiju. Ne bi bilo loše da obezbedite neku masku, toga bar imamo na pretek, još uvek, jer će vam one pružiti neophodnu zaštitu od prašine, ali i eventualnih hemijskih isparenja. Kada sve lepo počistite i obrišete, potrpajte sav otpad u kese za smeće i na bezbedan način odnesite do deponije.

Izbacite sve nepotrebne stvari

Kada ovo kažemo, to znači sve i nepotrebne. Nemojte da se prepustite emocijama, pa ostavite ove novine, onaj stalak za knjige ili polupani luster iz prvog stana. Razgraničite jednom sa tim. Emocije nosite u glavi i srcu, a sve ove predmete slobodno bacite, jer i tako ih nećete pogledati do sledećeg čišćenja podruma. Znači bacate sve nepotrebno. Dogovoreno?

Profesionalna deratizacija i dezinfekcija preporučuje se ukoliko pronađete tragove štetočina. Cenovnik možete pogledati ovde.

Dezinfekcija podruma

Sada kada ste izbacili masu nebitnih stvari, lakše se diše. A i briše. Prostor već deluje kao uredna i funkcionalna prostorija, a ne magacin sa nabacanim stvarima ili ne daj bože buvljak. Bacite se na temeljno čišćenje i brisanje svih polica i predgrada koje imate u podrumu, a potom i zidova i poda. Kada sve to fino uradite, upotrebom odgovarajućih dezinficijenasa izvršite dezinfekciju prostora.

E, sada je već to druga priča. Od nekada neugledne, zatrpane stvarima i prašnjave prostorije, stigli smo do fino uređenog i čistog prostora u kome bi se moglo i boraviti da ima prozora. No, jasno je čemu luže podrumi, pa neka tako i ostane.

Ako ste srećnik, vaša priča i čišćenje će se ovde završiti, a druženje se nastaviti u dvorištu uz roštilj. Međutim, ako stvari ne teku baš tim najboljim mogućim tokom, pa tokom čišćenja pronađete iscepkan papir, komade tkanine, načetu instalaciju i još kojekakav otpad, jasno vam je da u podrumu imate podstanare. Oni ne samo da vam ne plaćaju kiriju, nego vam prave i trošak. Šalu na stranu. Miševi i pacovi su najčešći imigranti u vašem prostoru i to morate hitno rešavati, što znači da se morate baciti na novi korak u čišćenju, a to je pozivanje stručne službe.

Deratizacija podruma

Ukoliko primetite navedene tragove u vašem podrumu, budite sigurni da su glodari, preko zime, našli sklonište u vašem podrumu. Pozovite Eko tim, stručnu službu, koja će izaći na teren, proceniti situaciju i na osnovu situacije, sprovesti odgovarajuće mere deratizacije, koje će u najkraćem mogućem roku rešiti problem. Nakon toga podrum će ponovo biti čist, bezbedan za korišćenje i ponovo vaš.

Ako se po podrumu početak poznaje, biće ovo jedno lepo, mirišljavo proleće i još lepša godina.