crvotočina

Drvo je jedno od najstarijih građevinskih materijala i kao takvo jedno od najomiljenijih materijala kada je uređenje enterijera u pitanju. Pored stolarije, koja i dalje, bez obzira na druge, savremene vidove stolarije, ima svoje verne korisnike, drvo je veoma značajno kada je izrada skupocenog nameštaja u pitanju, ali i kao podna obloga. Prirodnost i toplina koje ono unosi u životni prostor ne može se postići nijednim drugim materijalom. Međutim, to ima svoju cenu.

Drvo je prirodni materijal i kao takvo predstavlja potencijalnu metu mnogim štetočinama koje se u njemu nastanjuju i uništavaju ga. Zbog toga, da bi pružilo dugotrajno korišćenje i jednaku ugodnost kao prvog dana ono se mora redovno i pravilno negovati i održavati. Ukoliko se prepusti samo sebi, rizikujete da bude zaraženo i uništeno.

Kada pričamo o kućama i stanovima stari nameštaj, parket i dotrajala stolarija su drvene površine u kojima svoje stanište nalaze mnoge štetočine. Ukoliko primetite sitne rupice ili drveni prah, koji više podseća na puder, budite sigurni da se u vaš nameštaj, stolariju ili pod uselio nezvani gost.
Pitate se kako on tu? Ima više načina. Jedan od njih je da su se u drvo uvukli kroz rupe, sastave ili pukotine na površini drveta. Drugi način, kada je drvo bilo izloženo vlazi, te usled neredovnog i neadekvatog održavanja, došlo je do stvaranja gljivica. Treći, da je drvo već bilo zaraženo kada ste ga uneli u dom. Ovo je nekada bio jedan od češćih razloga, kada bi drvo ponelo na sebi štetočinu iz prirode i nije obrađivano na adekvatan način pre upotrebe. Danas, je to retka pojava. Ili bi bar trebala da bude.

Bez obzira šta je razlog, morate brzo reagovati i pokušati „izlečiti“ drvo, kako ne bi potpuno propalo.

Crvotočina u drvetu

Usled svih navedenih razloga i faktora, jedno od najčešćih oštećenja jeste crvotočina u drvetu. Crvotočina nastaje kada razne vrste insekata, među kojima najčešće ističemo žižak, polažu jajašca u drvene pukotine i druga oštećenja u drvetu. Jajašca se hrane drvetom, stvarajući u njemu kanale i tunele. Na taj način ono postaje sve krhkije, poroznije i propada.
Crvotočina se najčešće javlja sa leđne strane parketa, drugih drvenih podova i na nameštaju.

Crvotočina u parketu

Oštećenja na parketu javljaju se u vidu malih rupica, promera 1 do 2mm, ali, usled većih oštećenja mogu se pretvoriti u prave, veoma vidljive rupe. Crvotočina u parketu najčešće se manifestuje specifičnim zvukom, kada po njemu hodate, ali i propadanjem, odnosno tonjenjem. Glavni razlog toga je što je drvo oštećeno, slabo i prazno.

Crvotočina u nameštaju

Crvotočina se najčešće javlja na starom drvenom nameštaju ili nameštaju koji je u nekom momentu bio izložen vlazi. Oštećenja su vidljiva golim okom i javljaju se u vidu okruglih ili ovalnih rupica od 1 do 2mm. Nekada se javljaju i ispod lakirane površine. Ukoliko primetite sitan drveni prah na samom nameštaju, budite sigurni da je crvotočina napala vaš komad nameštaja.

Krevetne stenice najefikasnije je istrebiti metodom toplotnog tretmana dezinsekcije, za čiju primenu Eko Tim jedini ima profesionalnu opremu i obučeno osoblje.

Zaštita drveta od crvotočine

Kako je crvotočina ozbiljan problem koji može naneti velika oštećenja drvenim površinama, jasno je da treba sprovesti peventivne mere kako do toga ne bi došlo.

Odražavanje drveta suvim jedan je od bitnih preduslova, kako ne bi došlo do pojave i bržeg razmnožavanja štetočina. Pored drveta, nužno je i prostor održavati svežim, prozračnim, sa dobrom ventilacijom i suvim vazduhom. Takođe, samo drvo neophodno je održavati i negovati. Tu se pre svega misli na upotrebu odgovarajućih premaza za impregnaciju drveta, boja, lakova koji ne samo da štite drvo od vlage, štite ih od fizičkog i mehaničkog pritiska, pucanja, ali i od štetočina i drugih uticaja iz prostora.

Ukoliko ipak dođe do zaražavanja i crvotočina napadne vaše drvene miljenike, tada je neophodno primeniti odgovarajuća hemijska sredstva. Biocid sredstvo se nanosi na oštećeno drvo, a zatim prodire duboko u njegovu unutrašnjost gde uništava štetočine. Nakon toga, površina drveta se tretira dekorativnim premazom, čime predstavlja barijeru između biocida koji uništava štetočine i korisnika, koji su zaštićeni, jer ne mogu doći u direktan kontakt sa biocidom. Jednom rečju, savršeno.

Kako uništiti žižak u drvetu

Kada pričamo o štetočinama u drvetu, najčešće mislimo na žižak, jer je on jedan od najčešće zastupljenih štetočina. Žižak ulazi u drvo, buši kanale i u njima polaže jaja iz kojih se vremenom razvijaju larve, koje hraneći se drvetom nastavljaju da buše kanale i izlaze na površinu drveta stvarajući rupice. Odrasla jedinka izlazi iz drveta, pari se i opet polaže jaja u drvo, čime se ciklus uništavanja nastavlja. Drugim rečima, ukoliko im se, na vreme, ne stane na put, veoma brzo se razmnožavaju i uništavaju svako drvo u kome se nađu.

Danas postoji veliki broj štetočina koje napadaju drvo. Ono što im je svima zajedničko jeste da se na, više-manje, isti način nastanjuju u drvetu i uništavaju ga. Iako ih sve nazivamo žiškom, nemojte se zbuniti ukoliko čujete ovakve nazive: riđa kućna strižibuba  – Stromatrium fulvum, kućna strižibuba  -Hylotrupes bajulus L., plavi kalidijum – Callidium violaceum L., tačkasti drvotočac – Anobium punctatum Deg., češljasti drvotočac – Ptilinus pectinicornis L., šareni drvotočac – Xestobium rufovillosum Deg., meki drvotočac – Ernobius mollis L.

Dok su rupice i male gomilice drvene prašine oko njih prvi dokazi postojanja žiška u vašem nameštaju, kod parketa se otkrivaju specifičnim zvukom. Naime, grebuckanje ispod površine parketa, koje se najlakše registruje noću, je dokaz da se žižak uselio i pravi kanale ispod vašeg poda.
Pitate se kako ga se rešiti? Čim se uoče prvi znaci nužno je krenuti u akciju. Zaražena područja neophodno je tretirati odgovarajućim hemijskim sredstvima – insekticidima. Oni se koriste tako što se putem šprica i igle ubacuju u rupice na nameštaju, ili između lamela na parketu gde se čuje škripanje. Nakon apliciranja tečnosti, taj deo se prekriva folijom, najlonom ili novinama, čime se sprečava kontakt dece, ljubimaca i drugih ukućana sa insekticidom, ali se i pospešuje samo njegovo dejstvo.

Sredstvo za zaštitu drveta od crva

Pored zaštite drveta koji se koristi u enterijeru, ništa manju pažnju je nužno posvetiti drvetu koje se nalazi u spoljašnjoj sredini. Tu se pre svega misli na krovnu konstrukciju, drvenu građu, spoljašnju stolariju, ali i razne oplate od drveta, ograde i sl.

Da bi drvo bilo zdravo, zaštićeno i dugoročno neophodno ga je premazati odgovarajućim zaštitnim sredstvima. Tu veliku ulogu igra drvocid, hemijsko sredstvo koje se nanosi na površinu drveta četkama ili prskanjem. Budući da je veoma jako, neophodno je pridržavati se uputstva, ali i koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu.

Pored drvocida, značajnu ulogu u zaštiti drveta imaju i druga sredstva, razne vrste ulja, među kojima se ističu tikovo i laneno. Oni ne samo da daju odličan sjaj i lepotu drvetu, daju mu vodootporni film i zaštitu od raznih štetočina i spoljnjih uticaja.

Takođe, vrlo često se koristi prerađeno ulje za premazivanje drveta, jer mu ostavlja prirodan izgled, a daje i odgovarajuću zaštitu koja se s’  vremena na vreme mora ponavljati.

Značajnu ulogu u zaštiti drveta imaju epoksi smole, koje ga bukvalno konzerviraju, čineći ga večito mladim, lepim i zdravim. Međutim, da bi se drvo na ovaj način zaštitilo preduslov je na bude potpuno zdravo sa minimalno dozvoljenom količinom vlage od 15%. U protivnom, epoksi smole bi doprinele bržem uništavanju drveta, jer ono ne bi moglo da diše, a sa druge strane sve štetočine bi bile zatvorene u njemu.

Dezinsekcija štetočina

U slučajevima kada niste sigurni  da sami možete rešiti problem, najbolje je pozvati stručnu Eko tim službu, koje će adekvatnim metodama, uz odgovarajuću opremu i stručne ljude obaviti efikasnu dezinsekciju.

Ovaj proces je neophodno redovno sprovoditi, kako bi drveni enterijer, ali i eksterijer opstao i pružio lepotu na duge staze. Ovaj proces posebno treba obavljati redovno u muzejima, crkvama, manastirima, gde se čuvaju predmeti velikog kulturnog, duhovnog i istorijskog značaja.

Kada sve uzmemo u obzir, ostaje nam da zaključimo da je „bolje sprečiti, nego lečiti“, parola koje se treba držati kada je obrađeno drvo u pitanju.