Identifikacija pacova

Pacovi se obično razlikuju od miševa po svojoj velični. Žive u gradovima, predgrađima i ruralnim područjima.Reč je o inteligentnim, društvenim glodarima koji žive zajedno u velikom broju i čija je aktivnost najviše izražena noću.

Pacovi su jedni od najčešćih i najvećih štetočina na svetu, koji oštećuju hranu, strukturu i zdravlje ljudi. Pacovi su odgovorni za prenošenje mnogih bolesti.Znakove njihovog prisustva relativno je lako prepoznati.

Pacovi komuniciraju i obeležavaju svoju teitoriju mokrenjem, što predstavlja značajan rizik za javno zdravlje.

Ukoliko pronađete tragove grickanja ili naiđete na izmet tamno smeđe boje, potencijalno znači da postoji prisutnost pacova u blizini. Ako primetite ove znake, potrebno je brzo reagovati kako biste kontolisali nivo zaraženosti i smanjili zdravstvene rizike koje predstavljaju ovi glodari.

Najjasniji znak da je mesto infestirano pacovima jeste upravo pronalaženje mrtvih ili živih pacova.Oni se uglavnom kriju i ukoliko ih primetite verovatno je da u tom mestu postoji veći broj pacova.

Prisutnost oštećenih materijala i velikih rupa u zidovima sigurni su znakovi zaraze.

Pacovi pokazuju agresivno ponašanje kada im preti opasnost. Pacovi nemaju najbolji vid, ali imaju dobro razvijen miris, ukus i dodir. Takođe su veoma društvene životinje, tako da ako vidite jednog pacova, verovatno ih je više u blizini.

Deo problema sa pacovima je njihova neverovatna plodnost.Pacovi počinju da se razmnožavaju već sa pet nedelja starosti i nastavljaju se do dve godine.

Pacovi u kući

Kako temperature počinju da padaju i hrana postaje oskudna, pacovi će početi da traže utočište. Krajem jeseni i početkom zime pacovi počinju da se kreću u zatvorenom prostoru.

Ovi glodari će živeti bilo gde u vašoj  kući, verovatno ste čuli da ljudi pronalaze pacove na tavanima, u zidovima ili starom nameštaju. Krovni pacovi koji su dobri penjači.

 

Kako se rešiti pacova

U slučaju zaraze i pojave pacova, najbolje je konsultovati stručnu službu za suzbijanje istih.

Redovna deratizacija često je najpouzdaniji oblik prevencije.

Eko tim stručnjaci utvrdiće koja je vrsta pacova u pitanju kako bi se utvrdio najefikasniji način da se uspešno suzbiju  glodari sa garancijom dugoročnog rešenja problema. Metode koje koristimo bezbedne su čak i na lokacijama  gde su prisutna deca i kućni ljubimci.

Najefikasnija metoda za rešavanje pacova je njiovo hvatanje i stavljanje mamaca za glodare.