kako se resiti muva

Slobodno možemo reći da smo dobro zagazili u jun, što se istina po vremenskim prilikama ne bi baš moglo reći, ali , ono što je sigurno, leto je pred nama. A, kada kažemo leto, prva asocijacija je godišnji odmor, plaža i odmaranje. Međutim, i sami znamo da mora postojati nešto što će pokušati tu idilu da nam pokvari. Nekome ne prijaju vućine, neko se grozi komaraca, a gotovo svi ne volimo muve. Niko nije rad da se iste, vrte oko svežeg voća, koktela pored bazena, uznemiravaju vas dok spavate, ili ne daj bože grickaju.

Muve su veoma dosadni insekti koje imamo tokom čitave godine. Dok leti vršljaju na terasama, dvorištima, zimi se uvlače u kuće. Važi mišljenje da im je hladno, pa ulaze unutra. Međutim, njih vode mirisi. Gde god da se pojave, one zapravo idu za hranom i mirisima. One spadaju u grupu brojno najzastupljenijih insekata sa 100 rodova i 4000 vrsta.

U zavisnosti kojoj vrsti pripadaju postoji razlika u njihovom razmnožavanju i dužini života. Kod nas je najzastupljenija domaća muva koja živi oko dva meseca leti, dok se zimi zavlači u različita skrovišta, gde može da ostane i do šest meseci i to bez hrane. Može da položi i do 500 jaja i to na vlažnim mestima, smeću, na otpacima ili stajskom đubrivu.

U razmnožavanju, muve prolaze kroz proces metamorfoze. Tačnije, nakon polaganja jaja, već sutradan iz njih se izleže larva, koja se hrani otpacima, fekalijama, da bi posle sedam dana otišla na suvo stanište gde se razvija u lutku. Nakon nekog vremena iz lutke nastaje odrasla jedinka.

Šta privlači muve?

Muve se po pravilu skupljaju na đubrištima, mestima gde se odlažu organsko i neorgansko smeće, oko vode, u blizini stajskog đubreta i fekalnih ostataka. Muve takođe privlače i ostaci hrane, trulo voće, pokvarena hrana i sl. Upravo zbog mirisa hrane, one se nalaze skoncentirsane oko prozora i vrata i dovoljno je jedno otvaranje da sve pohrle unutra.

Da li su muve opasne?

Muve imaju jedan par krila, telo i noge prekrive dlačicama koje su ulepljene i za koje se lepe bakterije i virusi. Ako znamo da u jednoj sekundi mogu da zamahnu i do 200 puta, a za jedan sat prelete i do 7 kilometara, a da je dovoljno jedno stajanje da kontaminiraju prostor, jasno je koliki stepen zaraze jedna muva može izazvati.

Muve mogu biti veoma opasne budući da su u kontaktu sa otpadnim, organskim materijama. Izazivači su i prenosioci mnogih bolesti i zaraza. Među njima izdvajaju se trbušni tifus, paratifus, tuberkuloza, lepra, …

Kako se rešiti muva u stanu?

Pored svakodnevnog održavanja higijene u svim prostorijama, redovnog brisanja kuhinjskih elemenata, stola, iznošenja smeća, uklanjanja trule i pokvarene hrane, da bi se dobro zaštitili od muva neophodno je sprovesti i neke konkretne mere.

Eterična ulja

Koliko god mirisi privlačili muve, one  su veoma osetljive na jake mirise. Među njima dominiraju eterična ulja lavande, mente, karanfilića, eukaliptusa. Dovoljno je na više komada vate nakapati neke od ovih ulja i, ne samo da ćete uživati u opuštajuće prijatnom mirisu, bićete zaštićeni i od muva;

Lepljive trake

Lepljive trake su jedno od veoma efikasnih sredstava u borbi protiv muva u zatvorenom prostoru. Trake se kače za plafon ili neku viseću kukicu, a kako su lepljie muve se kače za njih i ostaju zalepljene do uginuća. Pored gotovih kupovnih traka, postoje i one iz domaće radinosti. Dovoljno je ukuvati šećer u vodi do gustog sirupa, koji se potom nanosi na krpene ili papirne trake. Efekat je isti. Mana ovih traki je što estetski ne izgledaju baš lepo, naročito kada su crne od muva. Mada, ako ćete na ovaj način rešiti problem, ostaje vam da se strpite, rešite problem i onda bacite trake;

Svetlucave stvari

Iskustvo je pokazalo da insekte, među kojima i muve, privlače svetlucave stvari. Ovde se najčešće misli na razne aparate koji emituju svetlost, privlače muve, a kada se one dođu dovoljno blizu, bivaju spržene od strane sijalica koje pored svetla emituju i toplotu.

Pored lampi postoji i alternativa. U plastične providne kese sipa se voda, ubacuje par dinara, od kojih se prelama svetlost i koja, u ovom slučaju, odbija muve. Ove kese se obično kače ispred vrata, tako da muve ne ulaze u prostoriju;

Biljke

Pored eteričnih ulja, kao veoma efikasno rešenje pokazale su se biljke jakog mirisa. Ovde se, pre svega, misli na bosiljak, lavandu, nanu, mirođiju, paradaiz i sl. Uzgajanje ovih biljaka u saksijama ili u dvorištu višestruko je korisno. Ovi mirisi odbiće muve, a vama upriličiti lepotu kroz estetiku, opojni miris, ali i prijatan ukus soka od nane, ili salate od čeri paradaiza.

Dobro je napomenuti da muve ne preferiraju ni miris belog luka, kojim možete namazati okvire prozora i vrata i biti sigurni da muve neće ni prići vašoj oazi u dvorištu ili terasi, a kamoli ući u stan;

Mreže za prozore i vrata

Ova metoda je jedna od najčeše korišćenih u borbi protiv muva i jedna od efikasnijih metoda. Ovde se radi o jednom praktičnom načinu rešavanja problema sa muvama, jer je ovo i ujedno rešenje za komarce i druge insekte. U većini slučajeva radi se o komarnicima. Međutim postoje i fiksne mreže koje se stavljaju na okvir prozora, ne ometaju njegovo otvaranje, kao ni normalnu cirkulaciju vazduha.

Sprej protiv muva

Ukoliko su okolnosti takve i nijedno od navedenih metoda ne rešava vaš problem sa muvama , onda se okenite hemijskim preparatima. Jedno od blažih varijanti jeste upotreba spreja potiv muva, koji je zapravo insekticid.
Kod primene ovog spreja, nužno je strogo se pridržavati uputstva za korišćenje, kako ne bi došlo do izazivanja negativnih efekata kod ukućana. Mada, prilikom apliciranja ovog spreja, potrebno je zaštiti ruke i oči, ali i izvesti sve ukućane i kućne ljubimce iz prostorije. Takođe, bitno je ne prskati direktno površine gde se priprema hrana, gde se poslužuje hrana za ljubimce, kao i dečije igračke.

Sprej protiv muva na brz način rešava problem kada su muve uveliko u prostoru. Nakon propisanog dejstva, neophodno je provetriti prostoriju i tek onda pozvati ukućane i ljubimce da se vrate.

Aparati protiv insekata

Kao i kod komaraca i drugih insekata, aparati su veoma značajni i u borbi protiv muva. Način korišćenje kod svih aparata je isti. Dovoljno je aparat uključiti u struju i čekati da on počne da deluje. Dok jedni aparati emituju ultrazvučne talase, koje čuju samo insekti i koji ih rasteruju, drugi imaju tabletice ili tečnost koja odbija insekte, a tu su i pomenuti aparati na svetlost, koji privlače insekte, sagorevaju ih ili lepe za lepljive trake, odakle se insekti kasnije odstranjuju. Aparati protiv insekata su elegantno, praktično i mobilno rešenje, koje možete uvek nositi sa sobom za ne daj bože.

Dezinsekcija muva

Ukoliko su muve napravile invaziju u vašem prostoru, predstavljaju potencijalnu opasnost za vas i vaše ukućane i nema efekta na sve vaše radnje, vreme je da pozovete stručnu službu za dezinskeciju. Poziv profesionalaca je jedino pravo i efikasno rešenje u vašem slučaju, jer će ljudi na brz i profesionalan način držati populaciju muva pod kontrolom. Pitate se kako? Primenom dezinsekcionih mera, koje podrazumevaju prskanje i premazivanje osunčane strane objekta insekticidima. Sve to obavlja se na potpuno bezbedan način za ukućane i kućne ljubimce.

Ne muvajte ništa

Na osnovu svega možete zaključiti, da muve, ne samo da su dosadne, one su i veoma opasne po zdravlje čoveka. Stoga, čim ih primetite krenite u borbu, jer njihov boj se neće smnjiti sam po sebi. Naprotiv. Problem može postati veći. Zato ništa ne muvajte nego krenite u borbu sami ili nas pozovite da na rešimo vaše probleme, dok vi uživate u letu.