Ptice u gradovima

U Srbiji živi oko 360 vrsta različitih ptica. Pojedinim vrstama odgovara život u gradu, neposrednoj blizini velikog broja ljudi. Dok jedne biraju i grade staništa u mirnijim prostorima, poput parkova, šumovitog područja ili u blizini reka, druge pokušavaju da se nastane na vašoj terasi, balkonu, ispod krova. Bilo da je to Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica ili Kruševac, u gradovima Srbije boravi i do 70 različitih vrsta ptica. Pored najzastupljenijih izdvojenih u daljem tekstu, tu su i – velika senica, plava senica, brgljez, detlić, gačac, vetruška, crna crvenrepka, divlja guska, kao i mnoge druge.

golub

Golub

vrabac

Vrabac

sova

Sova

svraka

Svraka

vrana

Vrana

kos

Kos

Golubovi

Golub (lat. Columbidae) je najrasprostranjenija gradska ptica, sposobna da se lako prilagodi životu u gradu. Ovoj porodici pripadaju: običan golub, grlica, gugutka, kao i izumrla vrsta – dodovka. Kako oterati goluba sa terase?

Vrapci

Vrabac (lat. Passeridae) je mala ptica koja naseljava gradove širom sveta. Često se gnezde na kućama i zgradama, u blizini čoveka. Veoma su društvene ptice i često lete u jatu. Najpoznatije vrste su domaći vrabac i poljski vrabac. Kako oterati vrapce sa krova?

Sove

Sova (lat. Strigiformes) ili noćna grabljivica poznata je po svom gotovo nečujnom letu i tome što lovi plen uglavnom noću. Prepoznatljive po velikim očima, hrane se malim sisarima i insektima. Dele se na prave sove i kukuvije. Najpoznatije su šumska i sova ušara. Kako oterati sovu sa kuće?

Svrake

Svraka (lat. Linnaeus) je prepoznatljiva po svom bučnom kreštanju, kao i jedinstvenom crno-belom izgledu, uz veoma dugačak rep i izrazito crne oči. Svrake se smatraju za jednu od najinteligentijih vrsta ptica koja se lako prilagođava svakom okruženju. Kako oterati svrake?

Vrane

Vrana (lat. Corvidae) je porodica ptica koju čini preko 120 vrsta, od kojih je jedna trećina Gavran (lat. Corvus). Veoma su velike i snažne, a staniše imaju širom celog sveta. Ovi svaštojedi često se mogu videti u parovima ili manjim grupama. Zašto vrane napadaju?

Kosovi

Kos (lat. Turdus merula) je ptica pevačica iz porodice drozdova. Najčešće živi u baštama i šumskom području, u neposrednoj blizini čoveka. Ovaj svaštojed se hrani insektima, glistama, semenjem i bobicama. Kako oterati kosa sa balkona?

Zaštita fasada od ptica

Eko Tim nudi usluge zaštite fasada od ptica, koje su ujedno i odgovor na nabrojana pojedinačna pitanja koja najčešće muče stanovnike gradskih sredina. Igličasta zaštita ili mreža za zaštitu od ptica idealna su i diskretna rešenja koja ne povređuju ptice, a korisnicima stambenog prostora donose mir i štite fasade, balkone, terase, krovove i lođe kuća i zgrada.