gnezdo stršljena

Kako uništiti gnezdo stršljena

Gnezdo stršljena je stanište zajednice stršljenova i njegovom uklanjanju mora se pristupiti izuzeto pažljivo. Stršljeni brane svoja gnezda i mogu biti izuzetno agresivni u odbrani, napadaju u roju, pa je savet da uklanjanje pronađenog gnezda obave stručna profesionalna služba. Legla stršena mogu se pronaći na najrazličitijim mestima, tavanima, krovovima, u dimnjaku, roletnama, na drvetu ili u dvorištu.

Gnezdo stršljena

Materijal od kog grade gnezda je nalik papiru, proizvodi se mešanjem pljuvačke i prikupljenih drvenih vlakana. Prilikom izgradnje staništa, stršljenovi često stružu tanak sloj drveta sa površina poput ograde, drvna građa, neobrađeno drvo.

U gnezdima, leglima, nalaze se radilice, trutovi i matice. Na jesen matice kreiraju larve iz kojih će se izleći ženke, dok se u kasnu jesen mlade ženke pare sa trutovima. Tokom zime stršljenik odumire. Ranim prolećem, ženke prave nova gnezda o kojim brinu do pojave prvih radilica.

Ujed stršljena

U leglu stršljena može biti od 400 do 1000 jedinki. Prilikom uništavanja gnezda, stršljeni se razlete, uvek napadaju zajedno u roju, i posledice po čoveka mogu biti veoma opasne, čak i fatalne ukoliko je čovek alergičan na ujed stršljena.

stršljen gnezdo

Kad stršljeni spavaju?

Stršljeni su posebno aktivni u večernjim časovima, između sedam i jedanaest sati, ali neretko i tokom čitave noći. Razlozi za ovu nesvakidašnju noćnu aktivnost je prvenstveno bezbednost, jer u tom periodu mogu sresti manje neprijatelja. Kako su i preko dana u pokretu, postavlja se pitanje kad stršljeni spavaju? Stršen živi kratko, oko četiri nedelje i nije im potrebno previše odmora ni sna, pa koriste svaku priliku da budu aktivni, a za san i odmor im je dovoljno i po nekoliko minuta, najčešće u ranim jutarnjim satima pre izlaska sunca.

Kako se rešiti stršljena

Ukoliko se i pored svih preporuka da ne uklanjate gnezdo sami, bez potrebnog iskustva i neophodne zaštitne opreme, ipak odlučite za ovaj opasan poduhvat u sopstvenoj režiji, ovo nemojte raditi. Nemojte koristiti vatru. Paljenje gnezda će dodatno uzbuditi stršljene i povećati opasnost od agresivnog napada i ujeda. Nemojte koristiti ni vodu, efekat će biti isti, a gnezdu nećete naškoditi. Bezbedan period za uklanjanje legla je zima, jer je tada gnezdo verovatno napušteno. U sličaju da koristite insekticide, dobro se posavetujte prilikom kupovine. Prskanje gnezda pesticidima najbolje je obaviti u zoru ili sumrak, kada je aktivnost insekata minimalna.

Dezinsekcija stršljena

Angažovanje profesionalaca za ddd usluge najbezbedniji je i najefikasniji način da se uklonite gnezdo stršljena. Na siguran i efikasan način pronaćićemo sva staništa stršljena, primenićemo adekvatne mere i ekološke preparate za uklanjanje i u najkraćem roku učinićemo okupirani prostor ponovo bezbednim za nesmetani boravak, na otvorenom ili zatvorenom. Uklanjanje gnezda stršljena spada u jedan u najzahtevnijih operacija u oblasti dezinsekcija.