repelenti

Nakon obilnih kiša i velike količine vode, ovih dana susrećemo se sa ogromnom količinom komaraca. Prava je sreća ako ste uspeli da izbegnete ujede ovih napasti i da kalendarsko leto sačekate bez fleka od ujeda. Mada znajući situaciju na terenu, sve smo bliže mišlju da ste koristili neki vid zaštite. Kada kažemo neki, mislimo na repelente.

Šta su repelenti?

Repelenti su sredstva, proizvodi u vidu stikova, krema, gelova, sprejeva, narukvica, koje se koriste kao zaštita od ujeda insekata. Iako se najčešće radi o komarcima, repelenti su korisni i u zaštiti od krpelja, muva i svih drugih insekata koji se pojavljuju kao mogući prenosioci raznih zaraznih bolesti. Repelentii rade po principu da ometaju senzore insekata, a ne da ih uništavaju, kao što je to slučaj sa insekticidima.

U zavisnosti od sastava i supstanci koje sadrže u sebi, odnosno od samog porekla, repelenti se dele na sintetske i prirodne repelente.

Sintetski repelenti

Kada kažemo sintetski repelenti, mislimo na repelente koji u sebi sadrže hemijske supstance koje odbijaju komarce i druge insekte. Njihova prednost ogleda se u tome što duže pružaju zaštitu od insekata.

Jedni o najčešćih sintetskih repelenata su oni koji sadrže:

Dietiltoluamid, DEET

  • Dietiltoluamid ili poznatiji kao DEET –  je jedan od najdelotvornijih hemijskih sastojaka sintetskih repelenata, koji uspeva da spreči insekte da prepoznaju i osete blizinu ljudi i životinja, kao potencijalnog plena. Među insektima posebno je delotvoran u borbi protiv komaraca, buva, krpelja, muva, osi.

U proizvodima se nalazi u različitim koncentracijama. Kada su komarci u pitanju dovoljna je količina od 5 do 10%, gde  kreme pružaju zaštitu od 90 do 120 minuta. Rekli bi taman dovoljno za kraći boravak u prirodi ili odmaranje na terasi ili dvorištu. Za krpelje je neophodna koncentracija od 20 do 30%, koja pruža odličnu zaštitu za višečasovni boravak u prirodi i delotvoran je u zaštiti od komaraca.

Pored toga koliko vremena vam treba zaštita, preporučuje se da se preparati sa najmanjim procentom, odnosno od 5 do 10%, koriste za zaštitu beba starije od dva meseca i male dece;

Pikaridin, ikaridin, piperidin

  • Pikaridin (ikaridin, piperidin) – je hemijski sastojak repelenata sličan DEET sastojku. Bez ili veoma slabog mirisa, preporučuje se i osetljivim kategorijama korisnika gde se pre svega misli na bebe starije od dva meseca, malu decu i trudnice. Kao i DEET sprečava komarce i krpelje da prepoznaju potencijalni plen.

U koncentraciji od 10% efikasan je kao zaštita od komaraca i to punih četiri sata. Veća koncentracija, gde se misli na 20%, odlična je zaštita za punih osam sati boravka u prirodi;

Ir 3535

  • Ir 3535 – je hemijski sastojak koji se zbog manje potencijalne irititantnosti koristi kod dece i osobama sa osetljivom kožom. Odličan je u zaštiti od komaraca, krpelja, muva, buva i slično.

U koncentraciji od 7,5% pruža zaštitu od dva do pet časova za komarce i krpelje, odnosno od 20% celih osam sati zaštite.

Kako koristiti repelente

Ono što je veoma važno naglasiti, bez obzira koju hemijsku bazu da ima u sebi, svaki repelent treba koristiti strogo prema uputsvu. Odnosno, nanosi se u tankom sloju, ne tretirati područja oko očiju, usta, ne stavljati na oštećenu kožu, umesto na lice, repelent se prvo stavlja na dlanove, a potom nanosi na lice. Ukoliko se koristi istovremeno kada i krema za za zaštitu od sunca, prvo se nanosi krema, a potom repelent.

Odeću ne treba mazati ovim sredstvima. Po dolasku kući, obavezno je dobro isprati ostatke sa kože. Ukoliko dođe do alergijske reakcije, nužno je preparat odmah, detaljno ukloniti sa kože.

Svako nanošenje repelenta po svom nahođenju rizikujete da napravite potencijalnu alergijsku reakciju, što bi bilo velika šteta jer sve navedene hemijske supstance su potpuno sigurne i za najosetljivije korisnike, gde se misli na bebe, malu decu, trudnice.

repelenti protiv insekata

Razlika između repelenta i insekticida

Repelenti odbijaju insekte i sprečavaju njihov prilazak tretiranoj oblasti ili češće osobi, koristeći supstance koje su za insekta neprijatne, ali ne i nužno smrtonosne. Obično se primenjuju na koži, odeći ili prostoru. Insekticidi, s druge strane, ubijaju insekte ili ometaju njihov životni ciklus koristeći toksične hemikalije. Primarno se koriste za direktno tretiranje infestacija u prostorima kao što su domaćinstva, poslovni prostori, bašte ili na poljoprivrednim površinama. Dok repelenti služe za prevenciju, insekticidi su namenjeni eliminaciji insekata.

Prirodni repelenti

Kako samo ima i kaže bazirani su na prirodnim preparatima, bez ikakvog prisustva hemije u zaštiti i odbijanju od dosadnih insekata. Kao prirodna sredstva najčešće se koriste etarska ulja ili njihovi sastojci. Među najčešće korišćenim su:

  • Ulje limunske trave – koje se razblažuje sa vodom i kao takvo nanosi na kožu. Pokazalo se kao veoma delotvorno u odbijanju komaraca;
  • Ulje eukaliptusa – nanosi se na isti način kao i ulje limunske trave, budući da ima veoma jak miris koji odbija komarce;
  • Ulje lavande – svojim specifičnim i blagim mirisom ne samo da odbija komarce, umirujuće deluje na čitav organizam. Nanosi se na kožu ili tkaninu i odličnu zaštitu pruža;
  • Ulje peperminta – odbija komarce, a koristi se razblaženo ili kao sastavni deo prirodnih sprejeva;

Tu su takođe i ulja karanfilića, citrusa, timijana, cimeta.

Ono što je činjenica u vezi sa upotrebom prirodnih repelenata jeste da je njihovo dejstvo kratkotrajnije u odnosu na sintetičke repelente, ograničeni su na neke insekte, a često se može desiti da su korisnici alergični na neke od njih.

Zaključak

Na osnovu svega možemo zaključiti da su repelenti ne samo korisni, bezbedni su za korišćenje i pravi su spas za uživanje u dugim letnjim noćima. Drugim rečima, pronađite koji stik, krema, sprej ili narukvica radi posao kada ste vi i vaši bližnji u pitanju i ne bojte se. Leto bez bola može da počne.