stonoge

Stonoga (lat. Myriapoda) je kopnena životinja koja živi u vlažnim staništima. Može imati od 15 pari do čak 200 pari nožica uz pomoć kojih se jako brzo kreće, što je upravo  i razlog zašto ih je teško uhvatiti. Duga je od 2,5 do 5cm, najčešće žuto-sive boje, kao i crne, mrko smeđe, braon. Ima duguljasto telo podeljeno u dva dela, glavu i člankasti trup koji može imati od 10 do 173 članka, na kojim se nalaze par ili dva para nogu.

Gde se najčešće pronalaze stonoge?

U zatvorenim prostorima, stonoge ćete najčešće videti na zidovima. U našim krajevima stanište nalaze se pod trulim i raspadajućim kamenjem i drvetom, ali najčešće u  vlažnim mestima kao što su podrumi i šupe, gde često nailazimo na infestacije stonoga koje žive u kolonijama. Ukratko, stonoga voli male, ravne, hladne i mračne prostore, i ukoliko im se ukaže prilika, velika je verovatnoća da će se nastaniti u takvom okruženju.

Kako sprečiti ulazak stonoga u kuću?

– Da biste sprečili njihov ulazak zatvorite sve pukotine u kući kako ne bi imale kuda da se uvlače
– Očistite kuću i sprečite nastanak vlage, jer one traže vlažna mesta u kući i vrebaju plen
– S obzirom da jedu insekte u kući, pokušajte da smanjite broj insekata u vašem domu i time im uskratite hranu

Da li su stonge opasne za ljude?

Stonoga nije opasna, ali grize. Ugriz stonoge može biti veoma bolan. Simptomi uboda zavise od veličine jedinke, ujed se manifestuje crvenilom i otokom, koji uobičajeno ne traju duže od 48h. S obzirom da su relativno bezopasne za čoveka, a da se hrane pretežnoinsektima, može se zaključiti da je u nekim slučajevima stonoga više korisna nego štetna. Zbog toga u vašem domu nikada neće biti paukova i drugih insekata, ukoliko se nastane stonoge.

Kako mi vršimo tretman protiv stonoga?

Tretman protiv stonoga se vrši bezbednim preparatima, insekticidnim sredstvima širokog spektra, pa primenom metode dezinsekcija u vrlo kratkom roku možemo rešiti problem sa stonogama. Uništenje stonoga vrši se apliciranjem adekvatnih preparata po utvrđenim putanjama kretanja.

Pozovite Eko Tim kako bi što pre zakazali termin.