vatrene stenice

Kako prepoznati vatrene stenice?

Vatrena stenica (lat. Pyrrhocoridae) su familija u okviru podreda stenica koja obuhvata mali broj vrsta crne i jarko crvene boje tela. Upadljivim bojama one imitiraju otrovne insekte pa se time štite od predatora.

Telo im je spljoštenog oblika, podseća na štit. Usni aparat ima strukturu rilice i funkciju sisanja. Prednja krila su u vidu polukrilaca (hemielytrae – gr. hemi – pola; elytron – pokrivač). Obično su bez zadnjih krila, mada ima i izuzetaka. Odrasle jedinke nemaju sposobnost letenja.

Veličina tela formirane jedinke vatrenih stenica se kreće od 9 do 11mm.

Gde se pojavljuje vatrena stenica?

Vatrene stenice su prilagođene na različita staništa i načine života. Tako se mogu naći na kopnu, zemlji, biljkama, u vodi kao što ima i poluvodenih koje se zadržavaju samo na površini vode. Često su prisutne u ruralnim područjima, ali ih viđamo i po gradskim parkovima, vrtovima i baštama. Gotovo je neizbežan insekt za primetiti ga sa prvim danima lepog vremena.

Oni se često primećuju da formiraju nakupine, posebno kao nezrele forme, od desetina do možda stotinu jedinki. Mogu se naći u velikim gomilama na kori stabala, starim drvenim ogradama. Uvek biraju sunčanu stranu.

Najčešće se pojavljuju u rano proleće i na jesen, a hrane se uglavnom semenkama biljaka. Jedan su od prvih insekata koji pojavljivanjem najavljuju dolazak proleća.

Prezimljuju u gustim kolonijama, najčešće ispod opalog lišća, hraneći se semenom bilja i uginulim beskičmenjacima. U slučaju nedostatka hrane, ova vrsta je sklona kanibalizmu.

Kako se rešiti vatrenih stenica

Istrebljenje i suzbijanje vatrenih stenica vrši se primenom dezinsekcije. Profesionalni pristup obuhvata nekoliko koraka.

Inspekcija staništa – pre preduzimanja adekvatnih mera, potrebno je utvrditi gde se nalazi stanište i koja je procenjena populacija.

Upotreba insekticida –  Tretman se obavlja prskanjem detektovanog prostora koji nastanjuju insekticidom. Insekticidi mogu biti u obliku sprej, granule, prašak. Primena ekološki bezbednih insekticida koje koristi Eko Tim nije štetna po čoveka i njegovu okolinu.

Korišćenje lepljivih traka – Lepljive trake mogu pomoći u zaštiti unutrašnjih prostorija od vatrenih stenica. Potrebno je postaviti ih u blizini mesta na kojim se okupljaju, odnosno prolaze.

Fizičko uklanjanje – Ukoliko je broj jedinki zanemarljiv i predstavlja manju infestaciju, najjednostavnija i efikasna metoda je fizičko uklanjanje, ručno hvatanje, čišćenje i usisavanje područja na kom su se pojavile.

Zaptivanje pukotina – Ukoliko pronađete prostor kuda ulaze u vaš dom, pukotine, otvori na zidovima, prozorima i vratima, potrebno je zaptivati ovakve otvore ukoliko ste u mogućnosti kako bi se sprečilo dalje pojavljivanje neželjenih insekata.

Održavanje higijene – Za dalje sprečavanje pojave vatrene stenice, bitno je održavati higijenu u prostorijam u kojim su primećenje, kao i čistoću celog stana, odnosno dvorišta. Uklanjanje smeća i ostataka hrane, održavanje travnjaka i zelenih površina osnovne su preventivne metode.